Interliber – međunarodni sajam knjiga i učila predstavlja poslovni svijet izdavačkoga i edukativnog stvaralaštva s najvećom ponudom knjiga i učila na jednom mjestu. Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Po svom značenju sajam nadilazi nacionalne okvire

Ovogodišnji međunarodni sajam knjiga i učila Interliber održat će se od 13. do 18. studenog, u 5. i 6. paviljonu Zagrebačkoga velesajma, a na sajmu će nastupiti svi važniji hrvatski nakladnici, izjavio je Hini voditelj Interlibera na ZV-u Zoran Ušurić. Ulaz za posjetitelje bit će besplatan te otvoren od 10 do 19 sati, a u petak i subotu do 21 sat.
“Osim prodaje knjiga na ovogodišnjem Interliberu bit će postavljene izložbe starih slikovnica, francuskoga stripa te dječje književnosti u inozemstvu”, rekao Uršić dodavši kako će kao i na dosadašnjim sajmovima biti uređena pozornica za predstavljanje novih naslova.
Istaknuo je kako će novost ove godine biti i tzv. autorski kutak, odnosno prostor, gdje će autori razgovarati s posjetiteljima i potpisivati svoje knjige.
Dodao je kako će i ove godine ulaz za posjetitelje biti besplatan te otvoren od 10 do 19 sati, a u petak i subotu do 21 sat.
Zamjenik predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske (ZNKH) Mišo Nejašmić smatra kako je stanje u hrvatskom nakladništvu loše, što je, po njegovu mišljenju, u skladu s općim stanjem gospodarstva. Na Interliberu ćemo se uporno truditi održati dobru sliku, rekao je dodavši kako nakladnici u zadnje tri godine pokušavaju preživjeti u svom poslu. Istaknuo je kako promet u nakladništvu stalno pada te dodao kako je to uzrok i brojnim otkazima i napuštanju struke. “Broj novih naslova je prepolovljen”, napomenuo je dodavši kako je trenutno stanje na razni onoga potkraj devedesetih godina. Ocijenio je i kako će na ovogodišnjem Interliberu knjiga doživjeti dramatični pad cijene.
Kako su potvrdili u Školskoj knjizi na ovogodišnjem Interliberu bit će predstavljeno novo, odnosno treće kolo Djela književnika Ivana Aralice. U sklopu svakoga od dosadašnjih kola objavljen je novi roman ili zbirka pripovjedaka. Ove godine, kako je rečeno, bit će objavljena proširena zbirka proza “Pir ivanjskih krijesnica”.
Interliber – međunarodni sajam knjiga i učila predstavlja poslovni svijet izdavačkoga i edukativnog stvaralaštva s najvećom ponudom knjiga i učila na jednom mjestu. Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Po svom značenju sajam nadilazi nacionalne okvire.
Nastupom Mađarske 2003. na Interliberu je počeo projekt Zemlja partner. Do sad su zemlje partneri bile Bosna i Hercegovina (2004.), Hrvatska matica iseljenika – pisci i nakladnici iz dijaspore (2005.), Slovenija (2006.) te Poljska (2007.) i 2008. godine Izrael. Ove godine, kao i zadnjih nekoliko neće biti zemlje partnera.

U sklopu sajma održat će se mnoga predstavljanja knjiga, nastupi pisaca i nakladnika te stručna predavanja.

U zajedničkom terminu od 13. do 18. studenog održavaju se i sajmovi Educa, Zim Ski Show, Info te Sajam glazbe i multimedije. (Hina)