Konferencija se održava u organizaciji prof. dr. sc. Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i pod pokroviteljstvom Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), uz počasno pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović

Od nedjelje 27. kolovoza do petka 1. rujna 2017. godine u hotelu Amfora Beach Resort u gradu Hvaru održat će se međunarodna znanstvena konferencija o mejozi. Riječ je o najvažnijoj i do sad najvećoj konferenciji u području mejoze, posebne vrste stanične diobe kojom nastaju spolne stanice, na kojoj će vodeći svjetski molekularni biolozi predstaviti najnovija otkrića o mehanizmima ovog procesa važnoga za gensku rekombinaciju i genetičku raznolikost, a saznanja o mejozi na molekularnoj razini, koja će biti prikazana na konferenciji, iznimno su važna i za daljnji razvoj reproduktivne medicine

Uz organizacijski odbor petero vrhunskih znanstvenika, koji osim prof. dr. sc. Ive Tolić uključuju i prof. dr. sc. Franza Kleina sa Sveučilišta u Beču, prof. dr. sc. Christine Mezard s Instituta Jean – Pierre Bourgin, prof. dr. sc. Abby Dernburg s kalifornijskog sveučilišta Berkeley i prof. dr. sc. Attile Totha s Tehničkog sveučilišta u Dresdenu, na konferenciji će sudjelovati i 30 pozvanih predavača s najpoznatijih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Stanforda i Oxforda te instituta Massachusetts Institute of Technology (MIT), NIH National Cancer Institute i Instituta Max Planck (MPI).

Konferencija će na Hvaru okupiti ukupno više od 240 uglednih znanstvenika iz 23 zemlje koji se bave aktualnim temama iz ovog područja, a naglasak ovogodišnje konferencije su biofizika i modeliranje mejoze. Upravo ti dijelovi ovog dinamičnog područja predstavljaju velik potencijal što će doprinijeti razvoju novih ideja i potaknuti interdisciplinarna istraživanja ovog važnog procesa.

U sklopu konferencije bit će održano 60-ak predavanja i predstavljeno više od 150 znanstvenih postera, a svi sudionici moći će sudjelovati i u radu raznih sekcija, znanstvenim diskusijama i otvorenim raspravama, uz poseban naglasak na sudjelovanju mladih znanstvenika, dok gotovo polovicu predavača čine žene znanstvenice.

„Iznimno mi je drago da smo u Hrvatskoj po prvi put organizirali EMBO konferenciju o mejozi i tako u našu zemlju doveli velik broj najuglednijih svjetskih molekularnih biologa. Ovo područje iznimno je važno za daljnji razvoj reproduktivne medicine, čime se utječe i na rješavanje rastućeg javnozdravstvenog problema sve težeg začeća s kojim se, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, suočava sve veći broj ljudi, a osim toga na konferenciji će biti riječi i o mnogim drugim temama s područja mejoze, genske rekombinacije, njezinom utjecaju na genetičku raznolikost i dr. Osim toga, istaknula bih i činjenicu da osim velikog broja uglednih predavača, sudionici konferencije uključuju znanstvenike svih dobnih skupina te tako dajemo priliku i mlađim kolegama da sudjeluju u otvorenim raspravama i razmjeni mišljenja“, istaknula je glavna organizatorica konferencije prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković.
(IRB)