U Hrvatskom centru izloženo je četrnaest slikarskih radova velikog formata zadarskog slikara i kipara Vladimira Medanića. U ime organizatora nazočne je pozdravila glavna tajnica HC-a Gabrijela Novak – Karall, Izložbu je otvorio Domagoj Marić iz hrvatskog Veleposlanstva u Austriji

„Mediteranska ganuća“, naziv je izložbe ulja na platnu zadarskog slikara i kipara Vladimira Medanića, otvorene 16. ožujka u Hrvatskom centru u Beču. Riječ je o četrnaest slikarskih radova velikog formata iz ciklusa lirskih apstrakcija nastalih od 2012. do 2014. godine po autorovom unutarnjem oku, promatranjem i slikanjem dojmova i tragova dnevnih čarolija iz prirode.
O tom impozantnom umjetničkom stvaralaštvu kroz boju Medanić je rekao: „Boja nosi svu uzvišenu, tankoćutnu, duhovnu ljepotu, puninu sretnijeg života, uvijek je duhovna i mentalna katarza u kojoj je skrivena najveća istina o čovjeku“.
Napomenuo je kako je ovaj ciklus njegovih radova drugačiji od prethodnog i da je „niknuo i većinom se oblikovao dugim hodanjem, razmišljanjem, promišljanjem, opservacijom i percepcijom, pejzažnih, vedutnih, morskih i vodenih prirodnih fenomena“.
Istakao je kako je cilj njegove prve samostalne izložbe u Beču bio „doprinijeti kulturnim vezama Zadra i Beča“.
Izložbu je otvorio Domagoj Marić iz hrvatskog Veleposlanstva u Austriji, istaknuvši značaj Hrvatskog centra (HC) u Beču kao organizatora izložbe, u promicanju hrvatske kulture u Beču i Austriji. Predstavivši autora izložbe naglasio je kako Vladimir Medanić „barba s Iža nije samo slikar i kipar nego je i veliki pedagog iza kojeg stoji niz samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu“.
Govoreći o autorovom izložbenom postavu Marić je rekao kako je to školski primjer apstraktnog slikarstva, a slike nude odmak od predmetne stvarnosti i autentično nam prenose dojmove koje g. Medanić svakodnevno upija.
„Platna oko nas su najrafiniraniji prikaz umjetničkog djelovanja, ali i života u Dalmaciji u kojoj povezanost s prirodom u kombinaciji s talentom kao što je gospodin Medanić stvara velike umjetnike i velika djela“, ustvrdio je Marić.
Glazbeni okvir izložbi dale su flautistica Martina Mazanik i pijanistica Elizabeta Adžaga. Izložbi, koja je okupila brojne goste i uzvanike iz Beča, Austrije i Hrvatske , nazočila je i opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu RH u Austriji Zdenka Weber. U ime organizatora sve nazočne uvodno je pozdravila glavna tajnica HC-a Gabrijela Novak – Karall. Slikar i kipar Vladimir Medanić rođen je 1945. godine u malom Ižu, odakle niču njegova prva likovna iskustva.
Diplomirao je na odjelu za likovnu umjetnost Pedagoške akademije u Zadru, gdje se zapošljava kao pedagog. Osim slikarstvom i grafikom bavi se i kiparstvom i keramikom. Živi i stvara u Zadru.
(Fenix Magazin)

Tekst: Snježana Herek