Iako projekt obnove Matoševe rodne kuće nije u potpunosti dovršen, na 140. godišnjicu piščeva rođenja, kako je to planiralo Društvo Antuna Gustava Matoša, u rodnom Tovarniku ipak su održani Matoševi dani

Iako projekt obnove Matoševe rodne kuće nije u potpunosti dovršen 13. lipnja na 140. godišnjicu piščeva rođenja, kako je to planiralo Društvo Antuna Gustava Matoša, u rodnom Tovarniku ipak su održani Matoševi dani.
Uz gostovanja dvije predstave (“Gustlsalona” i “Lipa si Tena”) i održavanje znanstvenog skupa, u Matoševoj rodnoj kući Matoševe su stihove kazivali zagrebački i osječki studenti uz Zijada Gračića i Gorana Grgića, koncert je održao Đani Stipaničev, a u nesuđenom Matoševom muzeju biti će riječi i o novoj knjizi Milane Vuković Runjić “Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima”.
Tovarnik je posjetio i pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, a na predstavljanju knjige Milane Vuković Runjić govoriti će i Vesna Kusin, osoba iz najužeg kruga zagrebačkog gradonačelnika pa će i ti posjeti poslužiti i za razgovore o konačnom završetku radova na Matoševom kulturnom centru koji bi trebao iznjedriti i Matošev multimedijalni i suvremeni muzej. Otvaranje muzeja tako bi se moglo dogoditi 17. ožujka 2014. godine, na stotu godinu književnikove smrti.
Matoša nije zaboravio niti Zagreb, pa je Naklada Ljevak predstavila knjigu Dubravke Oraić Tolić “Čitanja Matoša” koja ovom klasiku daje novi sjaj. A u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu u ponedjeljak će o Matoševu djelu govoriti Božidar Petrač, dok će izbor iz njegove poezije kazivati Joško Ševo.
(Večernji list)