U tijeku osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja polaznici će čuti niz korisnih savjeta i usvojiti praktična znanja koja će moći primijeniti u budućem radu. Program je podijeljen u prijepodnevni teoretski dio s audio-vizualnim materijalima i poslijepodnevni praktični dio

Hrvatska matica iseljenika u suradnji s istaknutom kazališnom redateljicom Ninom Kleflin i ove godine priredila je srpanjski seminar za voditelje kazališnih i dramskih grupa, koje djeluju izvan Hrvatske. Na otok Galovac/Školjić tako je pristiglo petnaestak polaznika iz više zemalja europskoga susjedstva.
Dramsko stvaralaštvo u svakodnevici izvrsno služi pri poučavanju jezika i kulture, razvoju kreativnosti, ali i osobnom rastu u jezičnom osjećaju – ponuđeno kao izvannastavni oblik rada s mladima, istakla je redateljica Nina Kleflin.
Stvaranje kazališta u metodološkom postupku redateljice Nine Kleflin omogućuje mladom čovjeku polifoni dijalog: sa samim dramskim djelom u nastajanju, s ostalim sudionicima dramskoga čina, s publikom kao sukreatorom igre, s društvom u kojem živi, s umjetnošću i općenito sa životom.
Pojmimo li seminar Stvaranje kazališta kao oblik poučavanja kroz dramsko iskustvo, pri čemu se kao specifičan medij rabi dramski izraz onda je bit dramskog izraza igra kao stvaralački čin, napominje umjetnička voditeljica projekta Nina Kleflin.
U tijeku osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja polaznici će čuti niz korisnih savjeta i usvojiti praktična znanja koja će moći primijeniti u budućem radu. Program je podijeljen u prijepodnevni teoretski dio s audio-vizualnim materijalima i poslijepodnevni praktični dio.
Organizator projekta je Hrvatska matica iseljenika, koji gotovo dva desetljeća privlači kulturne djelatnike iz dijaspore u ovu poticajnu kazališnu radionicu. Umjetnička voditeljica seminara je Nina Kleflin, a voditeljica projekta je Nives Antoljak. Na seminaru predaje i Matičina djelatnica Vesna Kukavica, čije je tema naslovljena „Kazalište kao medij razvitka hrvatskog kulturnog identiteta“.

Tekst: Vesna Kukavica