Uspješnost programa pokazuje i ovogodišnjih 90 polaznika iz Njemačke, Australije, Švedske, Vojvodine, Austrije, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i iz cijele Hrvatske

Škola hrvatskog folklora dugogodišnje je projekt Hrvatske matice iseljenika čiju stručnu podlogu je prije pedesetak godina osmislio i postavio doajen hrvatske etnokoreologije dr. sc. Ivan Ivančan, a program se redovito usklađivao sa suvremenim metodama i najboljom praksom.

Škola je ponajprije namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama te u domovini, a širi cilj koji ispunjava jest očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture i hrvatskog nacionalnog i etničkog identiteta te povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta.

Uspješnost programa pokazuje i 90 polaznika iz Njemačke, Australije, Švedske, Vojvodine, Austrije, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i iz cijele Hrvatske koje je okupila ljubav prema folkloru, pjesmi, plesu, tamburicama i tradicijskim glazbalima. Rezultate ljetne Škole u kojoj su obrađivali alpsku plesnu zonu, ali i rezultate njihovih dugogodišnjih treninga, vježbi i nastupa, pokazat će 11. kolovoza na završnom koncertu, za koji su ih pripremili vrsni folkloristi, prominentni predavači ŠHF-a: stručni voditelj Škole hrvatskog folklora i voditelj plesne sekcije je ugledni hrvatski etnokoreolog i umjetnički ravnatelj nacionalnog Ansambla Lado Andrija Ivančan, voditelj sekcije tamburica je Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj koji je i sam završio ŠHF u organizaciji Hrvatske matice iseljenika te voditelj sekcije tradicijskih glazbala, glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala.

Pozivamo Vas da svojim dolaskom uveličate završni koncert polaznika ljetne Škole hrvatskog folklora Hrvatske matice iseljenika.

Tekst: Snježana Jurišić