Matičina knjiga Kolijevka od kamena, peta pjesnička zbirka na hrvatskome jeziku dr. sc. Adolfa Polegubića, nominirana je za nagradu na Natječaju Galovićevih jeseni 2014. 

Na Natječaju Galovićevih jeseni 2014. u uži izbor za nagradu ušla je zbirka pjesama dr. Adolfa Polegubića pod nazivom „Kolijevka od kamena“ u izdanju Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba.
To je ujedno Polegubićeva peta po redu zbirka pjesama na hrvatskome jeziku. Uz knjige na materinskom jeziku, autor objavljuje pjesme i na njemačkome jeziku, primjerice „Herbstspuren“ (Tragovi jeseni). O nominacijama Galovićevih jeseni pogledajte poveznicu.
Zbirka Kolijevka od kamena, koje su recenzenti dr. Vladimir Lončarević i mr. sc. Vesna Kukavica, podijeljena je u četiri tematske cjeline „U riječi“, „U bjelini“, „Tvoja prisutnost“ i „C-kao ljubav“.
Dr. Lončarević je u recenziji istaknuo: „Činjenica da su Polegubićeve pjesme ušle u novije tematske antologije duhovnoga pjesništva govori o njegovoj temeljnoj angažiranosti i nerijetko ga atribuira pjesnikom kršćanskoga nadahnuća. Kolijevka odkamena vrijedna je njegova zbirka – kolajna dozrele lirike, potvrda da u Adolfu Polegubiću imamo ne samo motivski i tematski raznorodna pjesnika, nego i liričara postojana dara i zavidne vještine pjesničkoga umijeća.“
Recenzentica i urednica zbirke Vesna Kukavica pak je istaknula kako je zbirka pjesama suvremenoga hrvatskog pjesnika s njemačkom adresom Adolfa Polegubića Kolijevka od kamena autentična ljubavna lirika. „Lirske minijature su razdijeljene u četiri cjeline, razapete između imaginarne žene i domovine. Čitatelju se ta zamišljena os pokazuje kao snažno unutarnje uporište pjesnikove samosvojnosti. Zbirka stihova Kolijevka od kamena neprijeporna je cjelina: magično poetsko jedinstvo, jedna skladba – nježna poput bjeline kolijevke od kamena.“
Adolf Polegubić je pjesnik, pastoralni teolog i novinar. Glavni je urednik mjesečnog lista hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj Živa zajednica u Frankfurtu na Majni. Dosad je objavio jedanaest knjiga iz područja književnosti, pastoralne teologije, novinarstva i duhovnosti.

Tekst: Vesna Kukavica