Tročlana delegacija HMI-ija nazočila je otvorenju Hrvatskog doma u srednjevjekovnoj palači u povijesnoj jezgri Pečuha 

Tročlana delegacija HMI-ija iz Zagreba nazočila je 5. ožujka otvorenju Hrvatskog doma u srednjevjekovnoj palači, čiju obnovu je financiralo ministarstvo ljudskih resursa Republike Mađarske, u povijesnoj jezgri grada Pečuha.

Svečanom otvaranju još za sada nenamještene zgrade za koju postoji nada i želja da postane političko-kulturni i znanstveni centar hrvatske zajednice u Mađarskoj, prethodio je prijem u Generalnom konzulatu RH.

U Mađarskoj, većinom na južnim dijelovima živi 50-ak tisuća Hrvata. Za njihova se prava i zastupljenost u donošenju političkih odluka brine Hrvatska državna samouprava, koja je na ovaj način dobila novo sjedište, a predviđa se i korištenje još nekim ustanovama kao što je Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj.

Svečano otvorenje Hrvatskog doma, važnog za djelovanje i opstanak hrvatske zajednice u Mađarskoj, rezultat je rada Međuvladina mješovitog odbora za nacionalne manjine, koji je lani u Zagrebu nastavio rad nakon četiri godine stanke.

Prilikom otvorenja brojnim uzvanicima obratili su se Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj te predstavnici grada Pečuha.

U Pečuhu je također u tijeku obnova zgrade Hrvatskog kazališta koju su prisutni obišli nakon otvorenja.
Kao dokaz približavanju odnosa između Zagreba i Budimpešte, u baranjskom pretežno mađarskom mjestu Lug, otvorena je nastavno-sportska dvorana Osnovne škole “Sandor Petöfi” čiju je izgradnju s gotovo pet milijuna kuna financirala Osječko-baranjska županija.

Tekst: Ljerka Galic

   
   

 

Fotografije

3- Delegacija u društvu ravnatelja Zavoda Stjepana Blažetina i Branke Pavić Blažetin, glavne urednice Hrvatskog glasnika
4-Tajnica Hrvatske matice iseljenika Diana Mašala Perković bilježi posjet u Knjigu dojmova
5- Matičina delegacija s konzulicom Vesnom Halugom u GK RH u Pečuhu
6- Delegacija s ravnateljem Hrvatskog kazališta u Pečuhu Slavenom Vidakovićem i Mišom Heppom