Na FEB-u je sudjelovala i Maja Mozara, voditeljica ureda Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, govoreći o iseljeničkim folklornim skupinama u Dubrovniku u posljednja dva desetljeća. Predavanje je pratila i prezentacija nastupa iseljeničkih folklornih ansambala u Dubrovniku

Ovogodišnji međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij ”Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti, u organizaciji Folklornog ansambla Linđo, održao se od 11. do13. prosinca u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik.
U trećoj godini održavanja ‘3. FEB u ambicioznom i bogatom programu okupio je stotinu znanstvenika, folklorista, etnologa, muzikologa, teatrologa, povjesničara, povjesničara umjetnosti, književnih znanstvenika, turističkih djelatnika, predstavnika folklornih ansambala, umjetnika, stručnjaka-praktičara, publicista, predstavnika medija, dizajnera i kreatora web i virtualne stvarnosti, od Dubrovnika, Zagreba, do Austrije, Srbije, Crne Gore, Ukrajine, Italije, Francuske. Okupljeni su kroz izlaganja raspravljali na temu revalorizacije folklorne i etnografske baštine; te njezine uloge u prošlosti i suvremenosti s posebnim naglaskom na dubrovački, hrvatski, europski i folklor na drugim kontinentima koji se povezuje s hrvatskim.
U ovaj međunarodni znanstveni simpozij uključena je interdisciplinarnost s jedne strane, te povezivanje znanstvenika i praktičara, stručnjaka, istraživača i kazivača na terenu, umjetnika i teoretičara s druge strane. U 3. FEB uključena su i umjetnička i promotivna događanja, predstavljanja knjiga, autora, brošura, web-stranica CD-ova, DVD-ova, fotografskih i izložbi suvenira, turističkih filmova, televizijskih i radijskih emisija, novinarskih i uredničkih priloga u cilju promicanja hrvatske znanosti, kulture i hrvatskog turizma.
Također, na FEB-u je sudjelovala i Maja Mozara , voditeljica ureda Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, govoreći o iseljeničkim folklornim skupinama u Dubrovniku u posljednja dva desetljeća. Predavanje je pratila i prezentacija nastupa iseljeničkih folklornih ansambala u Dubrovniku.
Budući da je jug Hrvatske osobito bogat tradicionalnom materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom, to je uvjetovalo i brojne aktivnosti Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku u pogledu njezinog promoviranja, odnosno promoviranje iseljeničkih folklornih ansambala tijekom povijesti, koji su nastupali na najljepšoj pozornici, ispred crkve Sv. Vlaha. Na samom kraju je zaključeno kako tijekom proteklih desetljeća, a i danas, sve generacije hrvatskih folklornih iseljeničkih društava nastupajući u multikulturnim prekooceanskim zemljama, također i u Evropi, jednako i u domovini Hrvatskoj, zajedničkom energijom promiču hrvatski kulturni identitet, razvijajući na taj način hrvatske kulturne posebnosti u zemljama gdje su hrvati našli svoj novi dom.

Tekst: Maja Mozara