Gostovanje zagrebačkog kazališta Komedija i predstavljanje Mate Matišića Bečanima održava se u sklopu Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017.

„Bljesak zlatnog zuba – Gastarbajterska kronika“, naziv je jednog od najboljih kazališnih komada u našoj novijoj dramskoj književnosti, svestranog Mate Matišića, s kojom zagrebačko kazalište „Komedija“, gostuje u nedjelju, 5. ožujka, s početkom u 18,30 sati u bečkom kazalištu „Akzent“.

Radnja ove mentalitetne komedije događa se u mjestu Ričice pokraj Imotskog, autorovom rodnom mjestu, u kojem je rođen 1965. godine. Od šeste godine živi u Zagrebu, gdje se je i školovao i diplomirao na Pravnom fakultetu.

Matišićeva Gastarbajterska kronika za mnoge koji su napustili svoj rodni zavičaj i otišli na rad u inozemstvo, prepoznatljiva je kroz niz životnih situacija.

Osim u Hrvatskoj, drame Mate Matišića izvođene su i u Bugarskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Rusiji, Turskoj, Finskoj, Litvi i drugim europskim zemljama.

Za svoj spisateljski i skladateljski rad ovaj vrsni hrvatski dramatičar, scenarista, skladatelj filmske glazbe i jazz-glazbenik višestruko je nagrađivan u zemlji i inozemstvu.

U njegovu umjetničku kvalitetu i svestranost imat će se prilike uvjeriti i svi oni koji dođu u subotu, 4. ožujka u 18 sati u Hrvatski centar u Beču, gdje će se Matišić predstaviti Bečanima i riječju i glazbom. U glazbenom dijelu programa nastupit će kao gitarist zajedno s violinistom Markom Firstom.

Gostovanje zagrebačkog kazališta Komedija i predstavljanje Mate Matišića Bečanima održava se u sklopu Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017.
Organizatori predstavljanja su Kulturno i sportsko društvo Zagreb u Beču na čelu s predsjednikom Blaškom Papićem i u suradnji sa zagrebačkom Komedijom, te hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji. Nositelj projekta je austrijsko Ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove.
(Fenix Magazin)