Među tih zaista odabranih dvadesetoro na »BBC Cardiff Singer of the World, nastupio je i hrvatski bas-bariton Marko Mimica, koji se štoviše našao i među najboljih petoro u finalu finala. Za svoje koncertne nastupe izabrao je arije Mozarta, Verdija i Rossinija

Ljubitelji opere diljem svijeta s pažnjom su tijekom mjeseca lipnja pratili vijesti s najvećeg natjecanja mladih opernih pjevača na svijetu, koje se pod naslovom »BBC Cardiff Singer of the World« održava već trideset godina.
Natjecanje je bijenalno, traje osam dana i poznato je kao odskočna daska za svjetsku karijeru mladih opernih i koncertnih pjevača. Održava se pod pokroviteljstvom Dame Kiri Te Kanawa koja je i članica žirija u kojem su najveća operna imena današnjice.
Od Milana do New Yorka i Buenos Airesa, na devet lokacija, održane su audicije, na kojima je sudjelovalo više od 400 izvrsnih mladih pjevača, da bi se iz tog broja izdvojilo dvadeset koji su doputovali u Cardiff i nastupili pred golemim auditorijem, na koncertima koje su prenosili BBC televizija, radio i online servisi. Biti među ovih dvadeset, san je i nada tisuća mladih koji se bave opernim pjevanjem, jer ovakvo je natjecanje presudan zamah u budućoj karijeri.
Među tih zaista odabranih dvadesetoro, nastupio je i hrvatski bas-bariton Marko Mimica, koji se štoviše našao i među najboljih petoro u finalu finala! Za svoje koncertne nastupe izabrao je arije Mozarta, Verdija i Rossinija.
U konačnici je obje glavne nagrade – Naj pjevač i Naj izvedba pjesme – dobila američka mezzo-sopranistica Jamie Barton, a nagradu publike britanski tenor Ben Johnson.
(Novi list)