Dodjela nagrade Soljačić održat će se 21. srpnja 2017. godine, a dodijelit će ju znanstvenik osobno 

Marin Soljačić redoviti je profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT). Soljačić je odlučio financirati nagradu od 5.000 dolara najboljem maturantu, kako bi dao posebno priznanje mladima u Hrvatskoj, iznimno talentiranima za fiziku i matematiku, te pokazao da se izvrsnost prepoznaje i cijeni. Time želi dati dodatnu motivaciju za njihov daljnji akademski rad i napredak.

Dobitnik nagrade bit će maturant koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat, odnosno, najviši postotak riješenosti testa iz matematike (A razina) + postotak iz fizike. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz hrvatskoga jezika. Hrvatski A boduje se 20 posto više nego hrvatski B. Ako i nakon toga ponovno bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testa, oni će podijeliti nagradu.

Dodjela nagrade Soljačić održat će se 21. srpnja 2017. godine, a dodijelit će ju znanstvenik osobno.

Prva Nagrada Soljačić dodijeljena je 2015. godine, maturantu Ivanu Skeledžiji iz zagrebačke XV. gimnazije, a prošle je godine ova vrijedna novčana nagrada otišla u ruke Nikole Jalšenjaka iz iste škole.

Petar Suman učenik je Gimnazije Lucijana Vranjanina i najbolji je maturant generacije 2017. i dobitnik Nagrade Soljačić.
(www.srednja.hr)

Najbolji maturanti