Zagrepčanin Soljačić (40) diplomirao je 1996. godine fiziku i elektrotehniku na MIT-u u Bostonu, doktorirao 2000. na Princetonu, a zatim se vratio na MIT gdje je 2011. godine postao jedan od najmlađih redovnih profesora. U konkurenciji za nagradu bila su 322 znanstvenika sa 164 američka sveučilišta. Njih 30 ušlo je u uži izbor

Hrvatski znanstvenik Marin Soljačić, profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, jedan je od tri dobitnika nove američke nagrade za najbolje znanstvenike mlađe od 42 godine.
Uz Marina Soljačića (40), nagradu su dobili i harvardska neurobiologinja Rachel Wilson (40) te kemičar Adam Cohen (35), također s Harvarda. Novu nagradu ustanovila je zaklada američkog milijardera ukrajinskog porijekla Leonarda Blavatnika u suradnji s New York Academy of Sciences (NYAS), a u konkurenciji su bila 322 znanstvenika sa 164 američka sveučilišta. Njih 30 ušlo je u uži izbor, a naposlijetku Zagrepčanin Marin Soljačić postao je jedan od laureata.
“NYAS je napravio prilično detaljan natječaj: pitali su sve vodeće fakultete i institucije iz SAD-a da im pošalju svoje najbolje kandidate, mlađe od 42 godine, za svaku od tri kategorije. Već sama činjenica da je MIT odlučio kandidirati mene za kategoriju fizikalne znanosti i inženjerstvo je za mene veliko priznanje. Ukratko, ova nagrada je za mene velika čast”, rekao je Marin Soljačić kome je pripalo 250.000 dolaraza, za jutarnji.hr.
Marin Soljačić jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika mlađe generacije. Rođen u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, Marin Soljačić (40) diplomirao je 1996. godine fiziku i elektrotehniku na MIT-u u Bostonu, jednom od najboljih svjetskih sveučilišta u prirodnim i tehničkim znanostima koje je dalo više od 60 nobelovaca.
Doktorirao je 2000. godine na Princetonu, a zatim se vratio na MIT gdje je 2011. godine postao jedan od najmlađih redovnih profesora. U SAD-u je već nagrađen priznanjima poput “Adolph Lomb Medal”, američke udruge za optiku, TR35, koji časopis Technology Review dodjeljuje najboljim mladim inovatorima na svijetu i “stipendije za genije” američke zaklade MacArthur.
Marina Soljačića mediji su nazvali “novim Teslom” zbog njegova otkrića WiTricity, koncepta bežičnog prijenosa energije na sobnoj udaljenosti. WiTricity je već našao primjenu na tržištu u bežičnom punjaču za iPhone 5.
(Laudato/jutarnji.hr)