Hodočasnici na zavjetnom hodočašću „Marijanski zavjet za Domovinu“ koje već dva mjeseca prolazi kroz Hrvatsku, a u svojim zadnjim dionicama i kroz Hercegovinu, stigli su 26. kolovoza na područje Dubrovačke biskupije. Među njima su i hrvatski iseljenici.

Kod mjesta Čepikuće dočekali su ih neki domaći hodočasnici koji su im se priključili. Tijekom dana stigli su pješice do Slanog te se zaputili prema Orašcu gdje će prespavati. U četvrtak polaze iz Orašca i prelaze put do Rožata.

Posljednjeg dana ovog hodočašća u petak, 28. kolovoza iz Orašca će krenuti na Srđ, simbol obrane Dubrovnika, a potom će se spustiti do dubrovačke katedrale Gospe Velike. Ovo dugo hodočašće završit će misom za domovinu u dubrovačkoj katedrali u 18 sati. Misu će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Podsjetimo, hodočašće je krenulo 21. lipnja iz Gunje, a kako organizatori na svojoj mrežnoj stranici ističu smisao ovoga hodočašća je molitvom u zajedništvu nastaviti borbu za mir, pravdu i istinsku slobodu Hrvatske. „Potreba za ovakvim pothvatom osobito se nadovezuje na svojevrsni zavjet sklopljen tijekom Domovinskog rata između branitelja i hrvatskog naroda, i Djevice Marije čijem zagovoru uvijek dugujemo zahvalnost za izmoljenu i izvojevanu slobodu. Obranili smo Hrvatsku, oružjem i krunicom oko vrata. Danas se opet trebamo za nju boriti, trajnom angažiranošću i molitvom.“

Pokretači ove inicijative su HVIDRA, i studentske udruge SKAC Palma i MAGIS, te druge braniteljske i studentske udruge i zajednice koje im pružaju potporu na podučjima kroz koja prolaze.

Svi koji se na pojedinim dionicama žele priključiti hodočasnicima su dobrodošli. Dnevno se prelazi dvadesetak kilometara. Organizatori osiguravaju improvizirana prenoćišta u vrećama za spavanje i jednostavne obroke u konačištima.

Potrebno je ponijeti: vreću za spavanje, dobru obuću, te kratku i dugu odjeću, krunicu, sendviče, vodu te dobru volju i otvoreno srce, napominju organizatori. Prijaviti i dodatno se informirati možete na broj mobitela 0911557971 ili e-mail: mladi2014@gmail.com.

Više na: Marijanski zavjet za Domovinu; ili na službenoj web stranici.

(Dubrovačka biskuopija / A.T.)