Pravnica Kuren je rođena 1979. u ličkoj iseljeničkoj obitelji Frane i Kate (Brkić) Krpan koji su doselili u grad Harrisburg u Pennsylvaniji. U dvadesetoj godini glazbenog obučavanja ponosi se imenovanjem za gostujućeg dirigenta Omladinskog tamburaškog festivala 2018. godine

Godišnji festival Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice, 52. po redu, krajem lipnja se održava u Zagrebu. Sudjelovat će sedamnaest omladinskih tamburaških zborova iz Sjedinjenih Američkih Država i ansambl Sv. Juraj iz Ogulina, a vrhunac festivala će biti zajednički nastup više od 350 članova svih sudjelujućih zborova pod vodstvom gosta – dirigenta Marije Krpan Kuren.
Kuren donosi neizmjernu ljubav i ponos prema hrvatskoj kulturnoj baštini koju su joj, te njezinoj sestri i braći usađivali roditelji Frane i Kata Krpan. Iako pravnica po struci, nalazi vremena da djecu i mlade u ansamblu Sv. Lovro uči hrvatske pjesme i glazbu. Marija Krpan Kuren je rođena 17. lipnja 1979. u iseljeničkoj obitelji Frane i Kate (Brkić) Krpan koji su doselili u grad Harrisburg u Pennsylvaniji. Otac Frane je iz sela Lipać kraj Sv. Roka a Kata iz sela Vranik kraj Lovinca, oboje iz Like. Odmah po rođenju svoju djecu su učlanili u Hrvatsku bratsku zajednicu. Godine 1986. Marija je pristupila u omladinski tamburaški zbor Sv. Lovro u Steeltonu kojeg je tada kao glazbeni direktor vodio George Murlin uz pomoć Geraldine Scrbačić. U isto vrijeme pristupila i u Kolo klub „Marian“, jedan od najstarijih u Sjedinjenim Državama. Tu je započela prijateljska suradnja s Rickom Vukmanićem, koja i dan-danas traje. Marija je završila Steelton- Highspire srednju školu godine 1997. Odlučila je školovati se na Community koledžu i na Penn State University u Harrisburghu. Diplomirala je smjer javnih državnih George Murlin 1997. godine. Bila je pomoćnica u zboru tadašnjoj direktorici Mariji Michtich Morris. Godinu dana kasnije postaje glazbenim direktorom mladog ansambla a na toj funkciji je i danas. Godine 2002. Marija je zajedno s Rickom Vukmanićem i Kolo klubom “Marian“ osnovala hrvatski folklorni ansambl “Gemišt”. Marija je također pomoćni direktor odraslog ansambla Sv. Lovro u Steeltonu. Marija i Scott Kuren, koji je također bio bivši član omladinskog ansambla Sv. Lovro i Kolo kluba “Marian”, oženili su se 2006. godine. Roditelji su četvero djece: Ante, Ilije, Alojza i Magdalene. Marija i sin Ante, koji je član ansambla Sv. Lovro zajedno će na ovom festivalu podijeliti koncertnu pozornicu. Svoje profesionalne uspjehe ne bi mogla ostvariti bez nesebične suradnje i velike pomoći svoje “tamburaške” obitelji – Ricka Vukmanića, Marie Michtich Morris, Virignije Michtich i mnogih drugih iz redova Hrvatske bratske zajednice. Zahvaljujući roditeljima Frani i Kati Krpan, omladinskom ansamblu Sv. Lovro i Kolo klubu “Marian”, Marija je imala mogućnost putovati diljem Sjedinjenih Država, Kanade i Hrvatske, i na tim putovanjima izvoditi i promicati hrvatsku kulturnu baštinu. Marija se smatra pravom Hrvaticom, a posebno pravom Ličankom i često kaže: “Ličanka sam i ličko sam dijete, Hrvatica od glave do pete“. U dvadesetoj godini glazbenog obučavanja, Marija se posebno ponosi imenovanjem za gostujućeg dirigenta Omladinskog tamburaškog festivala 2018. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj. (Zajedničar)