Spisateljica hrvatskih korijena, koja živi i piše u Njemačkoj, danas će gostovati na čuvenoj Plavoj sofi, koja ove godine ugošćava i nobelovku Hertu Müller ali i engleskog pisca povijesnih bestselera Kena Folleta

Po dugogodišnjoj tradiciji, u četvrtak, dakle prvog radnog dana frankfurtskog sajma knjiga literarni svijet saznati će tko će dobiti Nobelovu nagradu za književnost. Vijest o tome biti će objavljena u Stockholmu u 13 sati, a među kladioničarima se ove godine, doduše sramežljivo, spominje i hrvatska spisateljica sa inozemnom adresom Dubravka Ugrešić.
No, još jedna spisateljica hrvatskih korijena, Marica Bodrožić (živi i piše u Njemačkoj) dobro će pamtiti 9. listopad jer će danas u 15 sati gostovati na čuvenoj Plavoj sofi, koja ove godine ugošćava i nobelovku Hertu Müller ali i engleskog pisca povijesnih bestselera Kena Folleta.
A 8. listopad, nulti dan najvećeg sajma knjiga na svijetu obilježila je Finska kao zemlja počasni gost, ali i brazilski pisac Paulo Coelho koji se predstavio sedmoj sili razgovorom s direktorom sajma Jürgenom Boosom.
Hrvatski štand i ove je godine u paviljonu pet, ima pedesetak četvornih metara i posvećen je hrvatskom performansu, tj. velebnoj knjizi znanstvenice Suzane Marjanić. U sklopu tog performansnog hrvatskog pristupa, u Frankfurtu će nastupiti i Siniša Labrović, a svoje će knjige izložiti i dvadeset i pet nakladnika (među njima i Večernji list). Katalog na engleskom jeziku prepušten je Ivanu Sršenu iz Sandorfa koji je u njega uvrstio info o dvadesetak, kako je sam rekao, najuspješnijih pisaca. Imena tih pisaca izabralo je Vijeće za knjigu Ministarstva kulture.
Svoj mali štand će u Frankfurtu, ali u paviljonu tri imati i udruga Hrvatske dječje knjige koja će ovog puta okupiti devet nakladnika. Svoj će nastup u Frankfurtu iskoristiti i za pripremu hrvatskog nastupa na međunarodnom sajmu knjige u Tajvanu. U njihovoj organizaciji u Frankfrut putuju Zdenko Bašić, Davor Šunk, Andrea Petrlik Huseinović, Vanda Čižmek i Kašmir Huseinović, a štand će biti ukrašen skulpturama Zdenka Bašića, Saše Jantoleka i Margarete Peršić.
(Večernji.hr)