Predstava autorskog tima redateljice Nore Krstulović, spisateljice Kristine Gavran i skladatelja Vedrana Peternela – ‘Ne, ti ne! Ili o drukčijatosti’, otvorit će ovogodišnje, peto izdanje festivala u Bitoli

Nakon što je prošle godine predstava AsayaFujite ‘Smiješno čudovište’ u režiji Ane Prolić osvojila Grand prix kao najbolja predstava Bitolino festivala, i ove godine Mala scena uvrštena je u službenu festivalsku konkurenciju. Predstava autorskog tima redateljice Nore Krstulović, spisateljice Kristine Gavran i skladatelja Vedrana Peternela – ‘Ne, ti ne! Ili o drukčijatosti’, otvorit će 5. kolovoza ovogodišnje, peto izdanje tog festivala.
Na festivalu će biti izvedene predstave iz Izraela, Švedske, Austrije, SAD-a te Francuske.
Ova iznimna društveno odgovorna predstava Male scene koja govori o stigmi oboljelih od epilepsije na duhovit, zabavan, i djeci i mladima prihvatljiv način, isprepleten s mnogim drugim različitostima, svoju je praizvedbu doživjela uoči Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije 12. veljače ove godine. Komad je rađen po narudžbi za Malu scenu, a u njemu su odlične uloge ostvarili mladi glumci odabrani na audiciji: Mateja Majerle, Marko Hergešić i Petar Atanasoski. Predstava je dobila odlične kritike, a također i preporuku Povjerenstva za očuvanje i unapređenje kvalitete života osoba oboljelih od epilepsije Grada Zagreba. Od svog prvog izvođenja «Ne ti ne! Ili o drukčijatosti» izvedena je već 25 puta. Uz predstavu je autorski tim osmislio i Pedagoški paket koji odraslima olakšava komunikaciju vezanu za predstavi s djecom i mladima.
U autorskom timu ove iznimne predstave sudjelovali su i Maja Sviben (dramaturginja), MauricioFerlin (scenograf), Hana Letica (kostimografkinja), likovno oblikovanje napravile su Klasja Habjan i Zita Nakić Vojnović, svjetlo i pokret osmislili su članovi umjetničke organizacije SKROZ, a producentica je Vitomira Lončar.
Predstava je namijenjena djeci i mladima od 7 godina naviše, traje 50 minuta, a već je uvrštena i u službenu selekciju ASSITEJ festivala u Čakovcu koji se održava u listopadu ove godine.
Predstava je producirana uz pomoć sredstava Ureda za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstva kulture te Halmeda, glavnog sponzora predstave, a putovanje u Makedoniju omogućilo je Ministarstvo kulture i Grad Zagreb i Zaklada Hrvatska kuća.
(Culturenet.hr)