Hrvatska manjina ponovno će imati samo glasnogovornika u parlamentu koji može predlagati, ali ne i odlučivati

Na nedavnim parlamentarnim izborima u Mađarskoj, na kojima je stranka premijera Viktora Orbána opet pobijedila s dvotrećinskom većinom, natjecalo se i 13 stranaka nacionalnih manjina. Od priznatih narodnih grupa, koje su po drugi put mogle birati svoje zastupnike u parlamentu, samo je Nijemcima uspjelo zadobiti jedan mandat.
Stranka njemačke državne samouprave osvojila je 25.660 glasova, lista Roma nešto malo više od 5500 (5.586) glasova, a ona Hrvatske državne samouprave 1689 glasova.
Prije četiri godine hrvatska je lista osvojila skoro 500 glasova manje nego u nedjelju, 8. travnja. I nadalje će tako imati samo glasnogovornika u parlamentu koji može predlagati, ali ne i odlučivati. Do sada je ovu funkciju vršio Mišo Hepp. Ovaj put je glavni bio kandidat Jozo Solga iz Podravine – vidi volksgruppen.orf.at
Na izborima prije četiri godine nijednoj se listi nacionalne manjine nije posrećilo da odabere svojega zastupnika s pravom glasa. Po zakonu se mora registrirati 20.000 ljudi, koji će birati listu nacionalne manjine. Više
Jedini Gradišćanski Hrvat, koji je do sada sjedio u ugarskom parlamentu, Mate Firtl iz Koljnofa, nije se kandidirao. On je prije četiri godine u svojem izbornom krugu na listi Fidesz-a dobio najviše glasova. Za njega je glasovalo više od 24.000 birača, više od 50 posto svih glasova u izbornom krugu 4, Šopron i okolica.
Gradišćanski Hrvat Mate Firtl je 13 godina bio poslanik vladajuće stranke Fidesz u ugarskom parlamentu.
(Hrvatska redakcija ORF-a)