Glasnogovornik u parlamentu će biti Mišo Hepp, Hrvat iz Pečuha u južnoj Ugarskoj. On je i predsjednik Hrvatske državne manjinske samouprave

U Mađarskoj je završio rok za registriranje birača različitih lista za parlamentarne izbore u nedjelju, 6. travnja. Svaki birač može dati dva glasa, jedan nekom konkretnom kandidatu, drugi jednoj političkoj partiji ili nekoj listi. Novim zakonom imaju narodne grupe po prvi mogućnost, da same postave svoju listu i tako dobiju svojega zastupnika u parlamentu. Hrvatima se to nije ostvarilo.
Pripadnici manjine su se morali do 21. ožujka registrirati kao birači za narodnu listu. Za svaku manjinu se moralo javiti 20.000 birača. To je za Hrvate, kojih je u Mađarskoj po zadnjem popisu stanovništva oko 26.800, bilo skoro nemoguće. Konačno se samo 1.535 hrvatskih birača registriralo za biranje narodne liste.
Hrvati neće imati vlastitoga zastupnika, ali će imati barem glasnogovornika u parlamentu. Glasnogovornik nema pravo glasa, nego može samo parlamentu predložiti zakonska rješenja, koja nalažu manjine. Ovu funkciju će preuzeti Mišo Hepp, Hrvat iz Pečuha u južnoj Ugarskoj. On je i predsjednik Hrvatske državne manjinske samouprave.
(Hrvatska redakcija ORF-a)