Prvo predstavljanje VBV-a u Budimpešti organizirali su mađarsko Ministarstvo za vanjsku politiku i vanjske poslove, Mađarski institut iz Zagreba, Mađarska akademija umjetnosti, te Koncertni ured Varaždin

Varaždinske barokne večeri (http://www.vbv.hr) predstavile su se prošli tjedan u Mađarskoj akademiji umjetnosti u Budimpešti, a ravnatelj VBV-a Davor Bobić istaknuo je kako je to najuspješnije predstavljanje toga festivala u inozemstvu ikad, te kako je impresioniran statusom kojeg VBV imaju u Mađarskoj i podršku koju su dobili od mađarske Vlade i brojnih medija.

Prvo predstavljanje VBV-a u Budimpešti organizirali su mađarsko Ministarstvo za vanjsku politiku i vanjske poslove, Mađarski institut iz Zagreba, Mađarska akademija umjetnosti, te Koncertni ured Varaždin. Istaknuta je važnost i ugled toga najdugovječnijeg hrvatskog baroknog festivala.

Državni tajnik za kulturnu i znanstvenu diplomaciju István Íjgyártó naglasio je kako 47. Varaždinske barokne večeri predstavljaju najznačajniju kulturnu suradnju između Hrvatske i Mađarske, koja je ove godine zemlja partner VBV-a. Pohvalio je organizatore festivala, kao i mađarskog veleposlanika u Hrvatskoj Jozsefa Magyara te čelne ljude Mađarskog instituta u Hrvatskoj na čelu s ravnateljem Dinkom Šokčevićem za trud koji su već dosada uložili u pripremu festivala.

Brojne okupljene u ime Mađarske akademije umjetnosti pozdravio je njen glavni tajnik Tamás Gergely Kucsera, a zamjenica državnog tajnika za međunarodne i europske poslove Orsolya Pacsay-Tomassich zahvalila je organizatorima za izbor Mađarske kao zemlje partnera.

Predstavljanju VBV-a u Budimpešti bila je nazočna i pomoćnica hrvatske ministrice kulture Iva Hraste Sočo, koja je u ime ministrice Nine Obuljen Koržinek zahvalila Mađarskoj.

Organizator Varaždinskih baroknih večeri, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik predstavio je program festivala.

Promociju upotpunjenu i nastupom ansambla Musica Profana, pratili su brojni novinari od nacionalnih tv kuća, radio postaja, tiskanih medija, te portala.
(Hina)