Prva velika akvizicija gigantske tvrtke svjetske reputacije u vlasništvu čileanske obitelji hrvatskih korijena u srednjoj Dalmaciji očekuje se uskoro. Riječ je o vodećoj kompaniji po kapacitetima i broju objekata, a prva po broju hotela s pet zvjezdica kojima upravlja.

Četiri mjeseca nakon što je objavljen međunarodni natječaj Hypo Alpe-Adria-Bank (HAAB) za iskazivanje interesa za kupnju tvrtki “Grand Hotel Lav“ i “Grand Marina Lav“ u Podstrani, u čijem je vlasništvu kompleks hotela “Le Meridien Lav”, službenih informacija o tijeku tog posla nema, ali neslužbeno se doznaje kako su najbliži tome da ubuduće drže vlasnički portfelj dionica toga prvokategornika nasljednici prerano preminulog čileanca hrvatskih korijena Gulierma Lukšića.
Naime, iako je na snazi svojevrsni zavjet šutnje o tome kome će se, za koji iznos i kada prodati hotel i marina u Podstrani, jer cijeli posao vodi vrlo diskretno tvrtka za trgovinu nekretninama “Jones Lang LaSalle Hotels & Hospitality Group“ iz Londona, dobro upućeni tvrde kako su pregovori o preuzimanju “Lava” i marine od hotelske grupacije “Lukšić Grupa” u samoj završnici.
Mjesecima, naime, traje analiza poslovanja, dugovanja, obveza, efikasnosti rada i svega drugog što je važno pri donošenju odluke o tako velikom turističkom “zalogaju”, ali “Lukšić Grupa” i dalje je ostala u igri za preuzimanje dugovima preopterećenog hotela na prilazu Splitu. U pozivu za potencijalne kupce stajalo je da su dvije tvrtke koje se prodaju vlasnice “Le Meridien Lav Hotela”, susjednog resorta i marine, te da te nekretnine zauzimaju ukupno 4,4 hektara. Podsjetimo, ta je banka postala vlasnik “Grand Hotela Lav” i Marine Lav u jesen prošle godine, kad je zbog neplaćanja kreditnih obveza aktivirano založno pravo na hotel, pa su prijašnji vlasnici (Ivica Kurtović i Slavko Bošnjak) morali prepustiti vlasništvo banci.
U javnosti se spominjalo kako se čeka da Hypo banka napravi plan restrukturiranja hotelskih dugova “Le Meridien Lava” od 391,8 milijuna kuna toj banci i 431,8 milijuna ostalim bankama, a u međuvremenu se pregovaralo i s mogućim kupcima. Isto tako, spominjalo se i kako bi se kompleks prodavao za oko 40 milijuna eura. Ako bi “Lukšić grupa” postala vlasnik “Le Meridien Lava”, bila bi to njezina prva velika akvizicija u srednjoj Dalmaciji, jer svojih 25 tisuća postelja kojima upravlja u najboljim hrvatskim hotelima ima uglavnom u Poreču i na dubrovačkom području. Već sada je druga najveća hrvatska turistička tvrtka po kapacitetima i broju objekata, a prva po broju hotela s pet zvjezdica kojima upravlja.

Izvor: Slobodna Dalmacija