Ova bračka ravnateljica, doktorica znanosti i autorica nekoliko školskih udžbenika iz hrvatskog jezika je i hrvatska koordinatorica za dva europska projekta, a koordinira i međunarodni projekt iz programa Erasmus plus 

Luciji Puljak, dugogodišnjoj ravnateljici Osnovne škole “Pučišća” na otoku Braču, francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz 7. siječnja je dodijelila jedno od najviših francuskih odličja: Officera iz Reda akademskih palmi zbog zasluga u unaprjeđivanju odnosa između dviju zemalja. Intenzivniju suradnju s francuskim školama i udrugama Puljak je pokrenula još 2008. godine, organizirajući niz manifestacija s ciljem da mladima približi kulturne i kulturološke dodire između Hrvatske i Francuske, a sve kroz temu interpretacije, valorizacije i očuvanja baštine. Lucija Puljak priznaje da je, na prvi glas o vijesti o odlikovanju, mislila da je riječ o nekom nesporazumu.
– Svi moji skromni doprinosi razvoju hrvatsko-francuskih odnosa ograničeni su na promicanje kulturne i prosvjetne suradnje, što je, zajedno s frankofonijom, moja identifikacijska oznaka. Dakle, ništa posebno nisam radila. Ali, eto, Francuzi su to što sam radila, na poticaj gospođe Boccoz, smatrali vrijednim priznanja – kaže za “Slobodnu” ova bračka ravnateljica, doktorica znanosti i autorica nekoliko školskih udžbenika iz hrvatskog jezika.
Izložbe fotografija baštine mladih autora koje su potvrdile sličnosti hrvatskog i francuskog zavičaja organizirane su u Baillarguesu, Montpellieru, Parizu, Luxembourgu… U Monpellieru je 2010. Hrvatska kroz učeničke fotografije predstavljena kao jedno od Lica Mediterana, a na Braču je organiziran međunarodni seminar o suhozidu kao turističkoj atrakciji.
Lucija Puljak je i hrvatska koordinatorica za dva europska projekta: kreiranje zajedničkog kulturnog turističkoga proizvoda, kao i izradu zajedničkog kurikuluma za edukaciju voditelja koji će mlade u ruralnim zajednicama predvoditi u otkrivanju i ekonomskoj valorizaciji njihove baštine. Koordinira i međunarodni projekt iz programa Erasmus plus, koji se ostvaruje u partnerstvu s dvjema školama iz Dijona te Osnovnom i Klesarskom školom iz Pučišća.
– Glavni je cilj toga projekta povezati učenike iz dviju zemalja na istraživanju predromaničkih kamenih spomenika, čija će interpretacija pokazati kulturne dodire među dvjema europskim pokrajinama – zaključuje Lucija Puljak. Od jučer je “časnica” Reda akademskih palmi koje Francuska Republika dodjeljuje samo – najboljima.
(Slobodna Dalmacija)