Ložišće na Braču prava je meka za domaće i strane arheologe, koji po padinama okolnih brda godinama neumorno kopaju. Na svjetlo dana vade i stručnim okom proučavaju ostatke višetisućljetne povijesti grada Rata.

Nakon sedam godina proučavanja u sklopu projekta splitskoga Filozofskog fakukteta zna se da je Rat bio velik i važan. Gradina, smještena na strateški važnom dijelu na zapadu Brača, prapovijesno je naselje. U brončano doba ovdje je živjela stočarska zajednica, saznali su arheolozi iz ostataka.

O razvijenosti pretpovijesne zajednice, koja se ugasila nakon dolaska Rimljana, govore i ostaci brončanih predmeta. Dio koplja, sjekire i srpa čuva Zaklada “Otok Brač”.

Uvozni predmeti, danas pažljivo pohranjeni, dokazuje snažnu povezanost Rata s obližnjim zajednicama toga doba. Povezanost mnogo veću nego na drugim lokalitetima u regiji, kažu arheolozi, od kojih su neki došli s druge strane Jadrana.

Ložišće je savršeno za znanstveni turizam, uvjereni su arheolozi, koji se nadaju da će ostatke Rata u muzeju na otvorenome jednoga dana svima moći pokazati.
(Hrt)