Zagrebački slikar koji od 2003. živi i stvara u Berlinu u Poola galeriji izlaže crteže pod nazivom ‘8 studija za jednu sliku (Dijana i Akteon?)’. Umjetnik će se predstaviti publici u sklopu programa ‘Artist Talk’, a izložba ostaje otvorena do 30. svibnja

U petak, 9. svibnja, u 20 sati, u Poola galeriji, otvara se izložba crteža Lovre Artukovića pod nazivom ‘8 studija za jednu sliku (Dijana i Akteon?)’. Istog dana, u 12 sati, umjetnik će se predstaviti publici u sklopu programa ‘Artist Talk’. Izložba ostaje otvorena do 30. svibnja.
Lovro Artuković rođen je 1959. godine u Zagrebu. Slikarski izraz temelji na figuraciji, pri čemu često citira ili reinterpretira prizore pohranjene u kolektivnoj memoriji. Devet je godina radio kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Među samostalnima izdvajamo “Vidim slike koje gleda netko drugi” (Galerija Beck, Zagreb, 2001.), “Spremište” (Tekstilni kombinat Zagreb, Zagreb, 2004.), “Bestežinske slike” (Labor 019, Berlin, 2004.), “Promatranje” (Prima Center, Berlin, 2005.), “64” (Galerija Josip Račić, Zagreb, 2006.), “Headtrip” (Linienstrasse 113, Berlin). Godine 2008. realizirana je retrospektivna izložba “Najbolje slike” u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, a tom je prilikom objavljen i opsežni katalog njegovih radova, autorice Blaženke Perice.
Artukovićevu opusu posvećena je knjiga “Neobarokni subjekt” Krešimira Purgara iz 2006. godine. Nagrađen je Godišnjom nagradom Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2001. godini. O njegovu radu snimljena su dva filma: eksperimentalni film Krađa (Lukas Nola, 2004.) i dokumentarni film L. A. Nedovršeno (Igor Mirković, 2008.). Godine 2012. izradio je scenografiju za predstavu Žuta crta Julije Zeh i Charlotte Roos u režiji Ivice Buljana (ZKM). Od 2003. godine živi i radi u Berlinu, Njemačka.
(Culturenet)