Organizator je Zavičajno društvo Sveti Lovreč – Vivodina, Mississauga, Kanada a proslava se održava i u iseljeništvu i u domovini 10. kolovoza 2013. Kanadski Vivodinci tradicionalno slave svoga patrona ili u zavičaju ili u Mississaugi, u kojoj su osnovali društvo Sveti Lovreč – Vivodina

Na proslavi Lovrenčeva u Vivodini slavi se misa s iseljenicima koji ovoga ljeta borave u zavičaju svojih djedova i mještanima Karlovačke županije. U crkvi sv. Lovre đakona i mučenika prvih kršćanskih stoljeća u Vivodini, župi nedaleko od Ozlja 10. kolovoza svečana je proslava blagdana župnog patrona – Lovrenčeva. Blagdanskoj svečanosti bit će nazočni i brojni kanadski Vivođani, koji su u prekooceansku pečalbu odlazili lančanom migracijom s obronaka Žumberka sredinom prošloga stoljeća. Svečana proštenjarska misa je u 11 sati.

Kanadski Vivodinci zavičajnu su svetkovinu prenijeli i u svoju domicilnu zemlju i novu domovinu Kanadu, gdje svakoga ljeta sa svojim župnicima svetkuju nebeskog zaštitnika u Mississaugi. Oni koji nemaju prilike često putovati u Hrvatsku iz različitih razloga poput obiteljskih i poslovnih obveza slave Sv. Lovru u crkvi Hrvatske katoličke misije u kanadskom gradu Mississaugij, istina malo skromnije nego u domovini. U domovini je ta svetkovina i središnje proštenje sv. Lovreča za Žumberak i cijelu Karlovačku županiju. Zahvaljujući vjeri i utjecanju u sv. Lovreča, naši su iseljenici iz toga kraja izvrsno očuvali nacionalno, duhovno i kulturno blago koje su ponijeli iz domovine. U Kanadi pak, nakon mise ne slijedi veliko proštenje, nego tradicionalni piknik. Proslava svetog Lovreča već je petnaestogodišnja tradicija među iseljenim Vivodincima u tom kanadskom gradu.

Priredila: Vesna Kukavica