Večer je bila posvećena Ekvadorijanki Lourdes Delgado, udanoj za Simona Pandzica, dakle hrvatskoj nevjesti, koja je kao proizvođačica kakaa i čokolade bila izabrana za ženu godine 2011. u Ekvadoru

U Hrvatskom kulturnom centru u San Pedru u Kaliforniji održana je Večer čokolade i tague, kao dio suradnje Centra i Hrvatske matice iseljenika iz Splita na programu povezivanja Hrvata južnog i sjevernog Pacifika.
Naime, večer je bila posvećena Ekvadorijanki Lourdes Delgado, udanoj za Simona Pandzica, dakle hrvatskoj nevjesti, koja je kao proizvođačica kakaa i čokolade bila izabrana za ženu godine 2011. u Ekvadoru. Suvlasnica je londonske tvrtke Seventy per cent, koja ima niz trgovina diljem svijeta. Lourdes proizvodi čokolade pod nazivom Chchucululu, upakirane u koloristične kutije od tkanine s folklornim motivima.
Lourdes, koja živi u Guayaquilu, potječe iz obitelji koja već četiri generacije proizvodi kakao i čokoladu, a školovala se u Londonu i Bostonu. Ekvadorski kakao je najbolji na svijetu i najvećim dijelom se izvozi u SAD, Njemačku i Belgiju.
Međutim, Lourdes Delgado ima i umjetničkih sklonosti, pa izrađuje nakit od tague, što je naziv za sjemenke koštane palme ili biljnu bjelokost. Palma donosi plod svakih 15 godina, a sjemenka se treba sušiti tri mjeseca da bi bile pogodne za obradu. Od njih se sredinom 19. stoljeća započela proizvoditi dugmad i izvoziti u Europu. Zbog toga su se tada i Hrvati nastanili Ekvador. Tagua se i danas koristi za izradu dugmadi, ali samo u malim serijama za modne kreatore poput Valentina, Versacea i drugih.
U subotu, 17. siječnja priređena je izložba nakita i čokolade Lourdes Delgado Pandzic u Hrvatskom kulturnom centru u San Pedru, u nazočnosti brojnih Hrvata i Ekvadorijanaca, te članovi diplomatskog zbora Los Angelesa. Treba još istaknuti i trud Ekvadorijanke Elbe Berruz, prijateljice Centra koji je povezao dvije nacije. Manifestaciju je pozdravnim govorom otvorila predsjednica Centra, Maya Bristow.
Inače, Hrvatski kulturni centar/Croatian Cultural Center of Greater Los Angeles osnovan je 2001. godine a smješten je u povijesnoj zgradi nekadašnje banke, izgrađenoj 1928. godine. Vrpcu je presjekao tadašnji vijećnik Rudy Svorinich Jr. a grad Los Angeles je prostor namijenio Hrvatima za organizaciju kulturnih događanja. CCC je s vremenom postao prepoznatljivo mjesto održavanja likovnih izložbi, kazališnih i filmskih projekcija, pjesničkih večeri, te predstavljanja knjiga. U Centru djeluje i pjevačka skupina Izvor.
Predsjednica Maya Bristow te dopredsjednici Frane Jerkovic i Mark Lorrin s ponosom ističu da su baš u Centru prvi put odsvirana djela hrvatskih skladatelja u izvođenju gudačkog kvarteta Filharmonije Los Angelesa, a povodom Dana državnosti RH 2014. godine.

Tekst: Branka Bezić Filipović