Ove godine, za 51. po redu godišnji festival mladih, sastajemo se u gradu Clevelandu gdje u programu nastupa petnaest omladinskih tamburaških zborova. Festival se održava od 30. lipnja do 2. srpnja

Hrvatska bratska zajednica je za prošlih osamdeset i više godina davala svojim članovima mogućnost da sudjeluju u pojedinim sportskim i kulturnim aktivnostima.

Jedna od najvećih i najpoznatijih u domeni sporta je svakako Nacionalni kuglački turnir, kojeg je domaćin nedavno bio odsjek 354 Hrvatske bratske zajednice u Cokeburgu, Pennsylvanija. Glavna tajnica/blagajnica Bernadette Luketich-Sikaras i direktor kulturnih programa Derek Hohn odradili su na tom turniru odličan posao – svi kuglači i gosti osjećali su se kao kod vlastite kuće. Prisutne je zabavljao tamburaški sastav Šarena iz Clevelanda i tamburaški zbor Stari prijatelji iz Pittsburgha.

U mjesecu lipnju održava se Nacionalni golf turnir kojeg će domaćin biti društvo Sv. Lovro odsjek broj 13 u Steeltonu, PA. Igrat će se na Dauphin golferskom terenu a sve zabavne aktivnosti će biti u Hrvatskom domu. Predsjednik odsjeka Scott Kuren te tajnica-blagajnica Virginia Michtich i njihovi odbornici spremni su brinuti o gostima i sudionicima, od 8. do 10. lipnja.

Svi naši članovi i prijatelji su dobro upoznati s omladinskim tamburaškim festivalima koje svake godine promiče Omladinska kulturna federacija Zajednice. Ove godine, za 51. po redu godišnji festival mladih, sastajemo se u gradu Clevelandu gdje u programu nastupa petnaest omladinskih tamburaških zborova. Festival se održava od 30. lipnja do 2. srpnja. Iduće godine naš festival mladih će biti u Zagrebu gdje smo do sada održali već šest festivala u KD Vatroslava Lisinskog. Više od petnaest ansambla već je prijavilo svoje sudjelovanje. Zajednicai ovaj put surađuje s Hrvatskom maticom iseljenika u Zagrebu kako bi ovaj festival naših mladih u domovini svima ostao u nezaboravnom sjećanju.

Krajem mjeseca srpnja ove godine, 22. i 23. srpnja, održat će se drugi po redu godišnji nogometni turnir u mjestu Washington, PA. Domaćin je društvo Sv. Juraj odsjek 354 iz Cokeburga.

Krajem mjeseca srpnja održat će se Joe Rady golf turnir. Ovaj turnir se obično održava krajem mjeseca srpnja pod pokroviteljstvom naših odsjeka u Indijani, Illinoisu, Missouriju ili Nebraski. Ove godine turnir će se održati pod pokroviteljstvom društva Sv. Petar i Pavao odsjek 101 u Omahi, Nebraska. James Kresnik i njegov priređivački odbor već rade na svim pripremama.

Na ovogodišnjoj Kulturnoj turneji polovicom kolovoza i početkom rujna sudjelovat će TS Šarmeri sa pjevačicom Vlatkom Topić-Tenom. Svi termini bit će naknadno objavljeni u Zajedničaru.

Naš ovogodišnji kulturno-glazbeni kalendar aktivnosti završit ćemo festivalom odraslih tamburaških zborova koji će se od 2. do 4. studenoga održati u Lake Buena Visti u Floridi.
(Zajedničar)