U okviru 27. svečanosti Pasionske baštine u DHK u Zagrebu i u sklopu Lirike Velikoga petka predstavljena je zbirka poezije Enerike Bijač „Za križem: molitve za Luku”

U okviru 27. svečanosti Pasionske baštine u srijedu, 28. ožujka u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu održan je tradicionalni program „Lirika Velikoga petka” u sklopu kojega je predstavljena zbirka poezije Enerike Bijač „Za križem: molitve za Luku”.
Uvodeći u program, predsjednik udruge Pasionska baština mr. Jozo Čikeš pojasnio je kako je projekt „Lirika Velikoga petka” zamišljen s Društvom hrvatskih književnika kada je na njegovu čelu bio pokojni akademik Ante Stamać. „Dogovorili smo da antologija bude lirika Velikoga petka. Pridružila nam se naklada Erasmus, te je knjiga ‘Lirika Velikoga petka’ plod nastojanja. Bilo je zamišljeno da knjiga objavljena 1998. bude prva u nizu, no stjecajem okolnosti to nije ostvareno, pa je tako ostala samo jedna knjiga”, pojasnio je mr. Čikeš. U toj knjizi sakupljeni su stihovi o Velikome petku do tada razbacani u desetak knjiga. Osim tih pjesničkih ostvarenja, u knjizi su tiskana i dva rada nagrađena na natječaju „Pasionske baštine” 1997. godine.
Samu zbirku Enerike Bijač predstavio je predsjednik Društva hrvatskih književnika prof. Đuro Vidmarović. Naglasio je kako je riječ o jedinstvenoj zbirki pjesama-molitava koja svojim naslovom daje naslutiti realnu i snažnu asocijaciju.
Istaknuo je kako podnaslov zbirke pomaže razumjeti njezin sadržaj „riječ je o pjesmama – molitvama za dušu njezinog prerano preminulog unuka Luke”. To nisu molitve kakve držimo ‘uobičajenima’, u smislu vjerske poniznosti i svakodnevne vjerske potrebe. Autorica stvara složene i višestruko osjećajima nabijene slike u kojima čuva sjećanje na Luku, iskazuje svoju bol, traži smisao mladićeve smrti i napokon pronalazi smirenje u Bogu, odnosno u vjeri kako je susret s dragim unukom tek pitanje njezine vlastite konačnosti i prijelaza u drugu egzistenciju, pojasnio je.
Vidmarović je naglasio kako je svaka pjesma u zbirci „Za križem” mali eshatološki traktat, a veliki dokaz snage Božje istine. „Svaka je pjesma teološki dragulj u kojem se prelamaju sva svjetla naše vjere. Možda nije vrijeme, ali ne može se zanemariti estetski domet ove zbirke, premda autorici vjerujem to nije bilo na prvome mjestu. Premda je tuga bila prevelika, u stihovima nema naricanja, nema privatnosti koja može biti neugodna za čitatelja. Pjesničke su slike bogate, izraz prilagođen njima, dakle višeslojan, ritam uzvišen, pomalo novozavjetni. Riječju: zbirka ‘Za križem’ vrijedan je prilog suvremenoj hrvatskoj književnosti i neke od pjesama trebale bi ući u svaku antologiju, a poglavito u antologiju poezije kršćanskog nadahnuća. Ova je zbirka jedinstven prilog suvremenoj hrvatskoj poeziji čije je ishodište u transcendenciji”, istaknuo je Vidmarović.
Kraći osvrt na religioznu liriku hrvatskih književnika dala je Lada Žigo Španić, a potom je riječ zahvale uputila autorica Enerika Bijač. „Počašćena sam da su moje pjesme uključene u ‘Liriku Velikoga petka’ jer one dišu time. Pjesme sam pisala sjedeći na njegovu grobu, uz ploču ne misleći da ću to objediniti u knjigu. Ali kad su nastale, rekla sam: neka ostanu kao spomen na njega kad su već iz srca zapisane”, rekla je Bijač.
Liriku Velikoga petka hrvatskih pjesnika te Enerike Bijač kazivala je dramska umjetnica Dunja Sepčić.
(IKA)