U međunarodnom sastavu povorke sudjelovale su i brojne skupine iz Hrvatske. Predvodila ih je kočija Vladimira Kutnjaka iz Preloga koju su slijedili: Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, KUU Podturen, KUD Kaštel Pribislavec, KUD Mura Mursko Središče, KUD Zasadbreg i Udruga Kalinka Čakovec te Oltajmer klub Međimurje

Prva subota mjeseca rujna je svake godine u Lendavi rezervirana za najstariju tradicionalnu priredbu „Lendavsku trgatev“. U nekoliko zadnjih godina je kao krunski dio ljetnih događanja doživjela ponovni procvat. Glavna je svečana dvosatna povorka s prikazima običaja vezanih uz jesenske običaje i berbu grožđa. Svake godine sudjeluju brojne folklorne skupine i razna društva te udruge iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske.  
Ove godine su u svečanoj povorci sudjelovale 22 skupine. Predstavilo se 14 folklornih skupina predvođenih mažoretkinjama, puhačkim orkestrom i kočijom koja je vozila vinsku kraljicu. U međunarodnom sastavu povorke sudjelovale su i brojne skupine iz Hrvatske. Predvodila ih je kočija Vladimira Kutnjaka iz Preloga koju su slijedili: Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, KUU Podturen, KUD Kaštel Pribislavec, KUD Mura Mursko Središče, KUD Zasadbreg i Udruga Kalinka Čakovec te Oltajmer klub Međimurje.
  
Nakon povorke, koju je radoznalo pratilo nekoliko tisuća posjetitelja priredbe, svi okupljeni su na ukrašenim štandovima u prostoru lendavskog parka –Ruža imali priliku vidjeti i probati izvornu gastronomiju lendavskog kraja; bograč, perece, dodule, pajani kruh, langoše, prekmursku gibanicu, retaše, krapce, zaseku, ocvirkove pogače i ostalo.

Poslije podne se održavao Folklorni festival na ljetnoj pozornice Kulturnog doma Lendava. Prosudbena komisija na čelu s etnologinjom Sandrom Habjanič podijelila je priznanja za prikaz običaja na kolima. U kategoriji Folklorne skupine, zlatno priznanje je primila KUU Podturen, a srebreno Hrvatsko kulturno društvo Pomurje.

Berba tradicionalno završava koncertom i zabavom pod velikim šatorom, a ove godine do jutarnjih sati brojnu publiku zabavljali su Pop design i Danijel Popović.

Tekst: Đanino Kutnjak

Fotogalerija