Granica, multietničnost Lendave te uključenost gradova iz susjednih zemalja je prednost koju treba iskoristiti, rečeno je na predstavljanju

U petak, 19. siječnja je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održan prvi sastanak vezan uz kandidaturu Lendave za Europsku prijestolnicu kulture 2025. godine. Naime, ovaj slovenski grad jedan je od nekoliko koji su odlučili kandidirati se za ovu prestižnu titulu.
Dosad napravljeno s lendavske strane predstavili su župan Općine Lendava Anton Balažek, predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak, te članovi kandidacijskom tima Aleš Šteger, Atilla Pisnjak, Melita Kontrec, Dubravko Baumgartner i Dejan Süč.
S hrvatske strane, primili su ih zamjenici gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović i Mario Medved, ravnatelj Centra za kulturu Čakovec Ladislav Varga, ravnateljica Osnovne umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec Senka Bašek Šamec, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović, voditeljica Odsjeka za obrazovanje, kulturu i sport MŽ dr.sc. Blaženka Novak, predsjednik Hrvatske zajednice kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač, predsjednik Gradske zajednice kulture Čakovca Nikola Kotur te pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca David Vugrinec.
Župan Balažek istaknuo je da lendavska kandidatura želi pokazati da Europa nisu samo veliki gradovi ili prestižna kultura, već da su njena srž mikro regije u kojima ljudi i narodi stoljećima žive jedni s drugima. Lendava svoju priču gradi na širem prostoru koji osim slovenskog Prekomurja uključuje i pogranične hrvatske, mađarske i austrijske regije. Izuzetno mu je važno, rekao je Balažek, da je pri sastanak održan upravo u Čakovcu, jer već postoje poveznice te suradnja. Njihova odluka o kandidaturi je konačna, te su ozbiljno prionuli poslu.
Goste iz Slovenije u ime domaćina pozdravio je zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović. Čakovec već ima iskustva oko procedura oko prijave, jer je bio grad partner Varaždinu prilikom njihove kandidature za EPK. Obje sredine već niz godina uspješno surađuju na mnogim poljima, te ne postoje prepreke da se ta suradnja i iskustva koja iz nje proistječu ne iskoriste za lendavsku kandidaturu te
Granica, multietničnost Lendave te uključenost gradova iz susjednih zemalja je prednost koju treba iskoristiti, rečeno je na predstavljanju. Od partnera, među kojima su grad Čakovec, grad Mursko Središće i Međimurska županija očekuju pomoć, suradnju oko kulturne i turističke ponude, kao i implementaciju novih sadržaja koji postojeću ponudu obogatili i unaprijedili.
Dogovoreno je da se s hrvatske strane formira zajednički tim, koji bi zajedno sa slovenskom stranom sudjelovao u izradi programa koji će biti sastavni dio kandidature. Dogovoreno je da se sljedeći radni sastanak održi krajem ožujka ili početkom travnja.
Konačna odluka o tome koji će slovenski grad 2025. godine biti Europska prijestolnica kulture donijet će se krajem 2019. ili početkom 2020. godine.

Tekst: Đanino Kutnjak