Cjelovečernji program u potpunosti je bio posvećen iznimnom koreografskom djelu dr. Ivana Ivančana. Bio je to prvi veliki nastup Lada u inozemstvu, otkad je Andrija Ivančan preuzeo umjetničko vodstvo ansambla

Prvi veliki nastup ansambla Lado u inozemstvu, otkad je početkom godine Andrija Ivančan preuzeo umjetničko vodstvo ansambla, bio je u Budimpešti 25. listopada.

Publika okupljena u glasovitoj budimpeštanskoj Palači umjetnosti Müpa premijerno je vidjela Ladov program kojim se ovaj ansambl prisjetio dugogodišnjeg umjetničkog voditelja i ravnatelja dr. Ivana Ivančana, koji je preminuo prije deset godina. Program, koji će kasnije Lado ponoviti na hrvatskoj turneji, prigodno nazvan “Pokraj vode Drave”, započeo je izvedbom “Moje Diridike” u aranžmanu Emila Cossetta. Potom su izvedene pjesme i plesove iz Slavonije “Ej, grišće plandovišće” dr. Ivana Ivančana, a slijedila je orkestralna skladba “Šokački sastanak” Bože Potočnika te još jedna premijera, fragmenti baranjskog svadbenog običaja “Kad te moji svatovi probude” dr. Ivana Ivančana.

U programu su bile i pjesme i plesovi Primoštena i okolice “Smotra u Širokama” te Ivančanova poznata “Međimurska pisana nedjelja”. Publika u Budimpešti čula je i izvedbu pjesme “1915. leto” u obradi Marijana Makara, a potom i atraktivnu, rjeđe izvođenu koreografsku točku “Na Baniji bubanj bije” dr. Ivana Ivančana.

Nakon skladbe “Zdravi bili ded i baka” Emila Cossetta, na programu je bila premijera pjesama i plesova iz Posavine “Ženina volja”, a potom i koreografija iz Istre “Katarina zlata hći”. Nakon “Zagorskih drmešara” slijedili su “Lički plesovi” te premijeno pjesma “Mutna Drava” i “Susedova Marica” koje je na tekst Ivana Večenaja i Drage Britvića uglazbio Marijan Makar.

Cjelovečernji program u potpunosti je bio posvećen iznimnom koreografskom djelu dr. Ivana Ivančana a završio je čuvenim “Podravskim svatima”. Lado je u Budimpešti posljednji put bio 2009. Program “Pokraj vode Drave” Lado će, zanimljivo, 25. studenoga izvesti i u Spaladium areni u Splitu.
(Večernji.hr)