Ladu je upriličen nastup u Domu kulture ” Josip Marković” u Donjoj Lastvi i druženje s predstavnicima i članovima hrvatske zajednice u Crnoj Gori, koji su se predstavili prigodnim programom

U jednodnevnom posjetu Boki kotorskoj bila je 14. srpnja skupina australijskih Hrvata iz Geelonga koji su organizirani u HKUD-u Lado. U sklopu posjeta organizirano im je razgledavanje kulturno-povijesne baštine ovdašnjih sunarodnjaka, a navečer im je upriličen nastup u Domu kulture ” Josip Marković” u Donjoj Lastvi i druženje s predstavnicima i članovima hrvatske zajednice u Crnoj Gori, koji su se predstavili prigodnim programom.
Ovaj izlet dio je turneje HKUD-a „ Lado“ iz Geelonga Austriji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, u sklopu koje su imali nastupe po brojnim gradovima i mjestima diljem Hrvatske.
HKUD „ Lado“ osnovala je 1972. godine skupina mladih hrvatskih imigranata. Ime „ Lado“ odabrali su, razumije se, po uzoru na poznati hrvatski ansambl, koji je prepoznat i cijenjen diljem svijeta. Počeli su jako skromno i samozatajno, a danas slove za jednu od najorganiziranijih kulturnih grupa australskih Hrvata, a posebno se ponose činjenicom da su uspjeli razviti osjećaj za nacionalnu i kulturnu pripadnost kod pripadnika hrvatske zajednice u Victoriji, a i šire. Danas broje više od stotinu aktivnih plesača, vokalista i glazbenika, te nastupaju širom svijeta. Godine 2012. objavili su album „ Zvona našega grada“. Dobitnici su i nagrade za izvanredni doprinos razvijanju multikulturalizma australijske savezne zemlje Victorije.