LADO će od 5. do 7. srpnja gostovati u Rudolstadtu, najvećem festivalu plesa i folklora u Njemačkoj a književnik Ludwig Bauer će od 3. do 10. srpnja 2013. godine biti na studijskom putovanju istražujući svoje obiteljsko naslijeđe

Program Kroatien Kreativ, kojim se tijekom cijele godine hrvatska kultura predstavlja diljem Njemačke mogao bi brojnošću nadmašiti festival Croatie le voici u Francuskoj – dosad se održalo četrdesetak događanja, a do kraja godine bit će ih ukupno stotinjak, rečeno je na skorašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.
Ansambl narodnih plesova i pjesma Hrvatske LADO će od 5. do 7. srpnja do 2013. godine u okviru festivala Kroatien Kreativ 2013. gostovati na najvećem festivalu plesa i folklora u Njemačkoj koji se od 1991. godine održava u Rudolstadtu u saveznoj pokrajini Thüringen.
U obrazloženju umjetničkog direktora festivala u Rudolstadtu stoji da nijedna zemlja Europe nema toliko upisa u popis UNESCO-ove svjetske kulturne baštine kao Hrvatska te da su upravo zbog te kulturne raznolikosti pozvali pedesetak članova Ansambla LADO koji će predstaviti različite dijelove hrvatske kulturne baštine u vidu plesa, pjevanja i instrumentalne glazbe.
Program plesnog koncerta bit će sastavljen od raznolikih koreografija koje obuhvaćaju plesnu i glazbenu tradiciju različitih hrvatskih regija. Cjelovečernji plesni koncerti LADO će održati 5. srpnja 2013. godine u 22:30 sati te 6. srpnja 2013. godine u 17:30 sati na Große Marktbühne, glavnoj otvorenoj pozornici festivala.
Program vokalni-instrumentalnog koncerta nazvan je „Lijepo pjeva za lugom djevojka“ u spomen velikom maestru Emilu Cossettu bez čijih je djela nezamisliv glazbeni repertoar Ansambla LADO koji će isti program izvesti i u Kneževom dvoru na Dubrovačkim ljetnim igrama. Koncert na kojemu će izvesti, između ostalih Cossettove Ladarke, započet će u nedjelju 7. srpnja 2013. godine u 12 sati na Große Marktbühne.
Uz nastupe na festivalu, LADO će u Rudolstadtu održati i radionicu hrvatskih tradicionalnih plesova u subotu 6. srpnja 2013. godine u 14 sati te, kao jedan od vrhunaca ovogodišnjeg programa, nastupiti i na svečanom zatvaranju festivala u nedjelju 7. srpnja 2013. godine u 17:15 sati.
Hrvatski književnik Ludwig Bauer će od 3. do 10. srpnja 2013. godine biti na studijskom putovanju Njemačkom istražujući svoje obiteljsko naslijeđe zahvaljujući sudjelovanju na festivalu Kroatien Kreativ 2013 kojim se diljem Njemačke obilježava ulazak Hrvatske u Europsku uniju.
Nakon sudjelovanja u programu Kroatien Kreativ 2013 u kojemu je čitao iz svog djela Kratka kronika porodice Weber koji se bavi jednom obitelji podunavskih Švaba koja je obilježila život panonskog gradića, Goethe-Institut je književniku rođenom u Sisku pružio priliku da prati tragove svojih njemačkih predaka gostovanjima u nizu njemačkih kulturnih i historiografskih institucija u Stuttgartu, Tübingenu, Münchenu i Berlinu.
Ludwig Bauer će tako 3. srpnja 2013. godine doputovati u Stuttgart kako bi se susreo s predstavnicima Podunavsko-švapske kulturne zaklade koja je osnovana 1988. godine s ciljem očuvanja njemačkog jezika i kulture u europskim zemljama sa značajnom njemačkom manjinom poput Mađarske, Rumunjske i zemalja bivše Jugoslavije.
4. srpnja 2013. godine će se uputiti u Tübingen na Institut za podunavsko-švapsku povijest i geografiju gdje će se susresti s dr. sc. Mathiasom Beerom, voditeljem Instituta te znanstvenikom koji se bavi poviješću i migracijama Nijemaca na području Jugoistočne Europe. Bauer će istog dana održati čitanje svog romana Kratka kronika porodice Weber zajedno s književnicom Ivanom Šojat-Kuči koja će čitati iz svog romana Unterstadt u 20 sati u prostorima Internationales Begegnugszentrum der Wissenschaft u München uz uvod dr. sc. Renéa Kegelmana, dok će 5. srpnja 2013. godine provesti na Institutu za njemačku kulturu i povijest Jugoistočne Europe na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu.
Svoje će studijsko putovanje okončati u Berlinu u kojemu će boraviti od 6. do 10. srpnja 2013. godine te gostovati u Literarisches Colloquium Berlin, instituciji osnovanoj 1963. godine s ciljem predstavljanja i profesionalnog usavršavanja književnika i prevoditelja, posjetiti spomen-obilježje ubijenim Židovima Europe, spomen-mjesto Berlin-Hohenschönhausen u kojemu su držani politički zatvorenici za vrijeme DDR-a i staklenu kupolu Bundestaga izgrađenu po ujedinjenju Njemačke kada je Berlin izabran za sjedište njemačkog Bundestaga.

Karta događaja Kroatien Kreativ 2013

Kalendar događaja Kroatien Kreativ 2013