Na ruti je 17 kaštela i tri sakralna kompleksa od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara, a Primorsko goranskoj županiji za realizaciju projekta odobreno jebespovratnih 47,3 milijuna kuna iz EU strukturnih fondova

U Kraljevici je u utorak, 16. svibnja predstavljen projekt kulturno-turističke rute na kojoj je 17 kaštela i tri sakralna kompleksa od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara, pod nazivom ‘Putovima Frankopana’, za koji je Primorsko goranskoj županiji nedavno odobreno bespovratnih 47,3 milijuna kuna iz strukturnih fondova Europske unije.

Riječ je o najvećoj pojedinačnoj donaciji koju je Primorsko-goranska županija dobila za neki projekt, a ukupno će u obnovu objekata, uređivanje, promidžbu i stvaranje turističkih proizvoda koji će tijekom cijele godine oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar, biti uložen 61 milijun kuna, rečeno je na konferenciji za novinare.

Primorsko-goranska županija je vodeći partner, a u projektu sudjeluju gradovi Rijeka, Kraljevica, Čabar i Bakar, općine Lokve, Čavle i Vinodol, turističke zajednice Kvarnera i Grada Rijeke, Biskupija Krk, Centar za kulturu Grada Krka i Prirodoslovni muzej Rijeka. Većina partnera ima pridružene suradnike, pa će u projektu ukupno biti oko pedeset sudionika.

Kulturno-turistička ruta ‘Putovima Frankopana’ inspirirana je ostavštinom velikaške obitelji Frankopan, koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavila brojna svjedočanstva svojeg utjecaja i moći. Projekt je pokrenula Županija, kao nastavak razvoja održivog modela kulturnog turizma, s ciljem obnove, očuvanja i korištenja baštine Frankopana i Zrinskih. Rutom je obuhvaćeno sedamnaest kaštela i dvoraca: Gradec, Krk, Nova Kraljevica, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Grobnik, Trsat, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski, Hreljin, Ledenice, Čabar, Severin na Kupi, Brod na Kupi i Stara Sušica; te tri sakralna kompleksa: Franjevački samostan na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje.

U okviru projekta, 20 milijuna kuna uložit će se u uređenje okoliša, obnovu vanjskog pročelja i sanitarnih čvorova u dvorcu Nova Kraljevica, a 21 milijun kuna u uređenje i opremanje osam interpretacijskih centara. Dva milijuna kuna predviđaju se za statičku sanaciju i konzerviranje zapadnog zida stambenog dijela kaštela Trsat te uređenje interpretacijskog parka na otvorenom, a još dva milijuna kuna za opremanje istraživačkog i edukativnog arheološkog centra u Lokvama.

U rekonstrukciju međukatnih konstrukcija i uređenje vanjskog sanitarnog čvora u Bakarskom kaštelu uložit će se 1,4 milijuna kuna, 800 tisuća kuna u sanaciju bedemskih zidova na Krčkom kaštelu, a 700 tisuća kuna u obnovu vanjske stolarije na dvorcu Zrinskih u Čabru.

Planiraju se i obnova fasade na zgradi općine, nekadašnjeg kaštela, u Bribiru, jačanje postojećih ili stvaranje novih turističkih sadržaja, uređenje novog stalnog postava Prirodoslovnog muzeja u kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, nabavka opreme za provedbu kulturno turističkih sadržaja na kaštelu Trsat…

U dvorcu Nova Kraljevica bit će sjedište tročlane uprave kulturno-turističke rute, a dvanaest interpretatora će tijekom cijele godine raditi u osam interpretacijskih centara, tumačiti baštinu i poticati suradnju na cijeloj ruti. Uz to, oni će organizirati lokalna kulturna i turistička zbivanja, suradnju s umjetnicima, udrugama i građanskim inicijativama, OPG-ovima, ugostiteljima, turističkim zajednicama i agencijama. Svaki interpretacijski centar razradit će po jednu temu, teme će se međusobno nadopunjavati, pa će, primjerice, ‘Frankopani i 600 godina povijesti umjetnosti’ biti tema dvorca Nova Kraljevica ,a ‘Frankopani i europska pismenost’ kaštela u Krku.

Župan Zlatko Komadina rekao je da je projekt pokrenut prije 12 godina i da će doprinijeti Rijeci u ostvarivanju projekta EPK 2020. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel rekao je da mu je drago da je projekt osmišljen tako da su u njega uključene sve jedinice lokalne samouprave, koje su povezane s poviješću knezova Frankopana, da projekt promovira povijesti i kulturno naslijeđe i šalje poruku o promišljanju budućnosti temeljem nasljeđa.
(HINA)