Kulturnu večer organizirana je u lendavskoj sinagogi povodom izdavanja 20. broja časopisa Glas Hrvatskog kulturnog društva Pomurje i promocije čitanke za učenike hrvatskog jezika „Moje prve riječi“

Kulturnu večer 13. listopada, organiziranu u lendavskoj sinagogi povodom izdavanja 20. broja časopisa Glas Hrvatskog kulturnog društva Pomurje i promocije čitanke za učenike hrvatskog jezika „Moje prve riječi“, svojim su dolaskom uveličali veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sloveniji Vesna Terzić, prof. Ivan Pranjić, predsjednik Matice hrvatske, Ogranak Čakovec, prof. Aleksej Milinović, prof. na srednjoj graditeljskoj školi i prvi lektor časopisa Glas, mag. Marijo Malkoč, učitelj dopunske nastave hrvatskog jezika u Sloveniji, prim. dr. Branislava Belović, vođa programa za područje javnoga zdravstva u Murskoj Soboti (suradnik i kolumnist u Glasu), Davor Dolenčić, predsjednik foto-društva Pannonia i dugogodišnji urednik časopisa Glas, prof. Sonja Vršić, prof. hrv. jezika u osnovnoj školi u Murskom Središću, mag. Jasna Vuradin Popovič, profesorica psihologije na Gimnaziji Murska Sobota, članica uredništva i kolumnistica, ing. Andreja Magyar, članica uredništva i kolumnistica, dr. Albert Halasz, direktor Kulturnog doma Lendava i lendavske knjižnice, Danijela Hozjan, predsjednica Zveze kulturnih društev Občine Lendava, Đanino Kutnjak, predsjednik Saveza hrvatskih društava Slovenije i dr. Slavica Brkić, potpredsjednica HKD Pomurje.

Nakon uvodnog filmskog prikaza autora Antuna Rumplina, urednika foto-albuma društva brojnih aktivnosti HKD Pomurja i desetgodišnjeg rada na internom informativnom časopisu društva, uvodnim govorom, prisutnima se obratila urednica časopisa Glas Renata Lugomer Pohajda. Prigodom predstavljanja suradnika u časopisu, prof. Aleksej Milinović, prvi lektor časopisa, je predstavio početke nastajanja Glasa te snalažljivost članova uredništva u nastojanjima da se časopis održi. Nadopunio ga je Davor Dolenčić, dugogodišnji urednik časopisa koji ga je kao vrsni fotograf ujedno i grafički urednik opremao do. 10 broja.

U pauzama predavanja publici se, s dva nastupa, predstavili; solistica Jasna Vuradin Popovič uz glazbenu pratnju Tamburaša HKD Pomurje koje je vodio Nikola Kraljić te potpredsjednica HKD Pomurje, Slavica Brkić s dvije nadahnute recitacije vlastite poezije.

Slijedila su predstavljanja kolumnista: Jasne Vuradin Popovič, Branislave Belović, Marija Malkoča i Andree Magyar.

Na večeri se biranim riječima pohvale i podrške obratio i prof. Ivan Pranjić. Pohvalio je dugogodišnju suradnju HKD Pomurja i Ogranka MH Čakovec te pozvao na sudjelovanje u Matičinu Kajkavskom kalendaru. Direktor lendavske knjižnice dr. Albert Halasz pozdravio je prisutne u ime Občine Lendava i zahvalio HKD Pomurje za doprinos u razvijanju pozitivnih odnosa u multietničkoj sredini. Prisdutne je pozdravila i predsjednica Zveze kulturnih društev Lendava Danijela Hozjan.

Na predstavljanju čitanke autor, mag. kroatistike Marijo Malkoč je opisao trogodišnji rad i iskustva koja je stekao kao učitelj hrvatskog jezika u Sloveniji, zahvalio na pomoći Saveza hrvatskih društava Slovenije. Čitanku je opremio Ninoslav Kutnjak, grafički dizajner koji uređuje i časopis Glas. Nastava hrvatskog jezika i kulture u Sloveniji se trenutno odvija u Lendavi, Mariboru, Velenju, Ljubljani i Grosuplju, a ukupno je formirano 10 skupina. Nastava se uglavnom odvija u osnovnim školama, no organizirane su i dvije srednjoškolske grupe, u Lendavi i Mariboru. Pozitivni kritički osvrt na izdavanje čitanke dali su prof. Ivan Pranjić i prof. Sonja Vršić.

Nakon nadahnutih recitacija člana društva dr. Ivana Kosa prisutnima je govorila veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sloveniji Vesna Terzić. Predsjednik HKD Pomurje zahvalio je svima te podijelio prigodne poklone gostima, uzvanicima i članovima redakcije. Nakon toga je urednica časopisa GLAS, Renata Lugomer Pohajda koja je vodila priredbu, pozvala sve prisutne na domjenak koji su pripremili članovi HKD Pomurje.

Tekst: Đanino Kutnjak