Mještani i gosti će se prisjetiti događaja prigodom 60. godišnjice Mađarske revolucije 1956. , kad je ovdašnja mladež masovno napustila selo i većinom prošla živjeti u Ameriku. Otkrit će se Spomenik je selu darovalo Kulturno društvo sv. Petra i Pavla u New Yorku, a koji simbolizira zajedništvo Petrovišćana u svijetu

Hrvatska samouprava Petrovoga Sela, Seoska samouprava, Crkvena općina Petrovoga Sela, Odbor „Škrinje vridnosti” i Kulturno društvo sv. Petra i Pavla u New Yorku pozivaju u nedjelju, 25. rujna na veliku priredbu pod imenom VJERA – ŽITAK – KULTÚRA/VJERA -ŽIVOT-KULTURA, s početkom u 10 sati sa svetom misom u kapeli Sv. Stjepana.

U 10.45 pred kapelom će se prisjetiti događaja prigodom 60. godišnjice Mađarske revolucije 1956., kad je ovdašnja mladež masovno napustila selo i većinom prošla živjeti u Ameriku. Slijedi otkrivanje i blagoslivljanje globusa koji simbolizira zajedništvo Petrovišćana u svijetu. Spomenik je selu darovalo Kulturno društvo sv. Petra i Pavla u New Yorku. Svečani govor će držati Zsolt V. Németh, državni tajnik, Ferenc Kurcz, predsjednik Kulturnoga društva sv. Petra i Pavla u New Yorku te Agica Jurašić-Škrapić, načelnica Petrovoga Sela.

 

U podne je objed pod šatorom, a svira TS Koprive. Kulturni program u kom nastupaju vrtićka djeca, plesači i tamburaši HKD-a „Gradišće”, ženski zbor „Ljubičica”, Igrokazačko društvo i Klub penzionera počinje u 14.30 sati. Otvorit će se i izložba i predstavit će se i nova izdanja Hrvatske samouprave i film. Zajednička pjesma u 19.00 sat bit će u državnom programu „Ugarska, rado te imam!”, a po običaju će se zapaliti i oganj radosti.
(mcc.croatica.hu)