U 2015. krećemo s bolje pozicije nego što smo bili u 2014. godini

Proračun Ministarstva kulture rebalansom je uvećan za 23.100.000,00 kuna, a iduće godine bit će veći za još 20 milijuna kuna, a ta će sredstva biti usmjerena na dovršenje projekata od nacionalne važnosti.“, rekla je ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić na konferenciji za medije održanoj sredinom prosinca u Ministarstvu kulture.
Naglasivši kako su tema ove konferencije za medije vidljivi rezultati nevidljivog rada Ministarstva kulture, ministrica je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je završetak godine mnogo optimističniji od početnih 0,49 posto državnog proračuna s kojima je Ministarstvo kulture započelo 2014. godinu.
Ministarstvo kulture u 2015. godini planira proračun u iznosu od 867.953.039,00 kuna dok će dodatnih 58.000.000,00 kuna u proračunu činiti sredstva Europske unije. Na konferenciji za medije su, osim ministrice kulture dr. sc. Andree Zlatar Violić, govorili zamjenik ministrice kulture prof. Berislav Šipuš i pomoćnici ministrice Vesna Jurić Bulatović, Tamara Perišić, Sanja Šaban i Vladimir Stojsavljević.
Ministarstvo kulture je u protekloj godini otvorilo četiri knjižnice ˗ u Gospiću, Jelsi, Pleternici i u Lipovljanima, a među uspješno završenim projektima u protekloj godini su obnovljeni Maškovića han, dovršetak stalnog postava u Dvorcu Eltz i digitalizaciju kina provedenu s HAVC-om, koja se popela na 30 dvorana širom Hrvatske, a samo u 2014. godini digitalizirana su kina u Valpovu, Đakovu, Visu, Ivancu, Metkoviću i na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu za koja je Ministarstvo kulture izdvojilo 2.100.000,00 kuna.

Govoreći o proračunu za 2015. godinu, ministrica kulture izdvojila je kao projekte od nacionalne važnosti završetak stalnog postava Muzeja vučedolske kulture, zatim izvedbu stalnog postava Muzeja alke u Sinju koji će biti otvoren povodom 300-te obljetnice Sinjske alke, otvorenje postava Oluja ’95 u sklopu Kninskog muzeja čije se otvorenje planira uz 20. godina od akcije Oluja te otvaranje Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju, Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću i Arheološkog muzeja Istre u Puli.
Istaknuvši kako će sredstva Europske unije i oslanjanje na strukturne instrumente Europske unije – primarno Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), Europskog socijalnog fonda (ESF) – omogućiti ostvarivanje ciljeva Ministarstva kulture u idućoj godini, ministrica kulture osvrnula se na projekte koje Ministarstvo kulture namjerava predložiti kao strateške projekte na fondove Europske unije te spomenula Arheološki park Vučedol (ukupan iznos projekta 130.000.000,00 kuna) i Kompleks Rikard Benčić u Rijeci (procijenjena vrijednost projekta 350.000.000,00 kuna).
Ministarstvo kulture svojim je programima i projektima ušlo u planove Operativnih programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ u okviru kojeg je, kroz shemu „Garancija za mlade“ predviđeno, između ostalog, financiranje projekta Ministarstva kulture „Ruksak (pun) kulture za mlade“, namijenjenog približavanju kulturnih i umjetničkih sadržaja mladima srednjoškolskog uzrasta, posebno onima koji žive i školuju se u manje razvijenim područjima.
Ukupan iznos predviđen Operativnim programom Upravljanje ljudskim potencijalima za provođenje projekta Ruksak (pun) kulture za mlade je 2.300.000,00 eura.
Osim navedenog Ministarstvo kulture planira i programe ˗ Ruksak (pun) kulture 54+ (ukupan iznos predviđen OP je 5.750.000,00 eura), Neprofitni radiji (ukupan iznos je 4.000.000,00 eura), Razvoj društveno kulturnih centara (ukupan iznos 12.000.000,00 eura), Socijalno poduzetništvo u kulturi (ukupan iznos 4.000.000,00 eura). Namjera provođenja programa Ruksak pun kulture 54+ je poboljšanje kvalitete života starije generacije te dovođenje kvalitetnih kulturnih sadržaja što je bliže moguće korisnicima.
U nastavku ministrica kulture osvrnula se i na potrebu restruktuiranja načina finaciranja neprofitnih medija, potporu izdavačkoj djelatnosti koja bi se realizirala kroz tri linije kreditiranja u suradnji s HABOR-om. Zamjenik ministrice detaljnije je predstavio investicijske projekte u 2015. godini dok su pomoćnici izdvojili najznačajnije realizirane projekte i programe u svojim djelatnostima.
Najavljeno je predstavljanje Nacionalne strategije poticanja čitanja, predstavljene su glavne promjene u novom Zakonu o muzejima, izdvojen nastup Hrvatske kao zemlje partnera na sajmu dječje knjige u Bologni, najavljen je Festival Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, te ukratko sažet tijek inicijative Europske unije Europska prijestolnica kulture koje već sada, razvijajući pozitivnu kompeticiju među gradovima koji spremaju svoje kandidature, donosi pozitivne rezultate.

Izvor: MK RH