U Muzeju grada Perasta bit će prezentirana knjiga dr. Jakše Primorca i dr. Zlate Marjanović: “Ludvik Kuba – Pjesme dalmatske iz Boke (1907.)”, i festivalskog časopisa Lirica br. 3: Klapska pjesma bokeljskih autora XX.v.

Ljubitelje klapske glazbe uskoro očekuje otvorenje XIV. Međunarodnog festivala klapa u Perastu. U okviru festivala, 25. lipnja u Muzeju grada Perasta bit će prezentirana knjiga dr. Jakše Primorca i dr. Zlate Marjanović: “Ludvik Kuba – Pjesme dalmatske iz Boke (1907.)”, i festivalskog časopisa Lirica br. 3: Klapska pjesma bokeljskih autora XX.v.
O knjizi i časopisu će govoriti: dr. Zlata Marjanović, dr. Slobodan Jerkov, mr. Branislav Borozan, Milena Kovačević i Jasna JeknićStijović. U glazbenom dijelu programa sudjelovat će ženske klape ALATA – Podgorica i BELLEZZA – Tivat. Promocija je zakazana za 19 sati.
Čeh Ludvik Kuba (1863. – 1956.) bio je slikar impresionist, folklorist i etnomuzikolog. Od oko 1300 sakupljenih pjesama iz Dalmacije sačuvano je 249 popjevki. Njegova zbirka “Pjesme i napjevi iz Bosne i Hercegovine” u cijelosti je sačuvana i sadrži 1127 sevdalinki i narodnih pjesama. Zbirka iz 1907. godine s 161 notnim zapisom, naslovljena “Pjesme dalmatske iz Boke”, čuva se u originalnoj Kubinoj svesci u HAZU u Zagrebu. U sklopu knjige, 155 sačuvanih notnih zapisa se po prvi put objavljuje u Crnoj Gori.
Lirica br. 3 je antologijska zbirka od 39 klapskih partitura i stihova, poznatih bokeljskih autora,Tripa Tomasa, Iva Begua, Dragana Rakića, Milorada Minje Vučetića, Nikole Gregovića, Božidara Ivaniševića i Nikole Nikše Čučića, koji su utemejili bokeljsku klapsku glazbu svojim stvaralaštvom tijekom XX. stoljeća.
(Radio Dux)