U Pinkovcu se predstavio jubilarni program „ŠAROliKOLO – Svit u Kolo Slavuju“ koji je muzičko-plesno putovanje kroz različite krajeve. Na folklornoj gali izvedene su premijere četiriju koreografija : „Kiritof na Moravi“, „Čim ja dojdem v Međimurje“, „Igramo na našo“ iz regije Molise u Italiji i „Lesa je otprta“ s pjesmama i pjesmama štokavskoga kraja

Folklorni ansambl Gradišćanskih Hrvata Kolo Slavuj ove godine slavi 45. obljetnicu postojanja. U Pinkovcu se po prvi put predstavlja jubilarni program „ŠAROliKOLO – Svit u Kolo Slavuju“ koji je muzičko-plesno putovanje kroz različite krajeve. Na folklornoj gali izvedene su premijere četiriju koreografija: „Kiritof na Moravi“, „Čim ja dojdem v Međimurje“, „Igramo na našo“ iz regije Molise u Italiji i „Lesa je otprta“ s pjesmama i pjesmama štokavskoga kraja. Koreografije zrcale s jedne strane nadregionalnost društva, a s druge strane sadrže plesove onih regija iz kojih dolaze članovi, objasnila je predsjednica ansambla Gabriela Novak-Karall.

Jedan dio programa posvećen je 30. godišnjici postojanju dječje folklorne grupe „Piplići“. Piplići će predstaviti dječje igre, koje je voditelj Štefan Novak sakupio, istraživao i zapisivao.

Folklorna gala održana je 5. studenoga u dvorani za priredbe u Pinkovcu, a druga izvedba bit će 10. studenoga u bečkom Odeonu. Uz aktualni aktivni sastav Kolo Slavuja nastupa i sastav bivših plesača i tamburaša, a premijeru međimurskih plesova pratili su „Međimurski banditi“, limena glazba iz Međimurja.
(Hrvatska redakcija ORF-a)