Kronologija krize: Šest godina krivih poteza i nedostatka vizije

Hrvatsko je gospodarstvo i dalje u recesiji, šestu godinu zaredom, pokazala je danas prva procjena Državnog zavoda za statistiku, prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju pao za 0,8 posto na godišnjoj razini.
Kronologija hrvatske recesije pokazuje na što su od 2009. upozoravali ekonomski stručnjaci, međunarodne institucije i rejting agencije, što su predlagali poslodavci, a kako su na recesiju reagirale vlasti.
studeni 2008. – Dok se svijetom širi najveća financijska kriza od Velike depresije 1930.-ih, premijer Ivo Sanader na sastanku sa sindikatima prvi puta priznaje da su proračun i gospodarstvo u problemima. „Bez dramatike, visimo o niti“, kazao je Sanader, pozvavši socijalne partnere na dogovor jer je država, kako se slikovito izrazio, „u banani“.
siječanj 2009. – Premda najveća globalna gospodarstva uranjaju u recesiju, a pod pritiskom je i hrvatsko, premijer tvrdi da Hrvatska nije u recesiji. “Očekujem, a mogu obećati da ću učiniti sve, da Hrvatska ne upadne u recesiju, a ako upadne, bit će to kao i kod vodećih zemalja svijeta”, rekao je Sanader…

Ostatak pročitajte na portalu Lidera

Izvor: Lider/Hina