Grupa KroaTarantata iz Mundimitra u Italiji je 17. lipnja u Hrvatskom centru u Beču preuzela Kulturnu nagradu Mini-Metron za 2015. godinu. Tijekom turneje po Gradišću sudjelovali su i na Festivalu hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu u Slovačkoj

Grupa KroaTarantata iz Mundimitra u Italiji je 17. lipnja u Hrvatskom centru u Beču preuzela Kulturnu nagradu Mini-Metron za 2015. godinu. Mladi muzičari iz Molisea, gdje u tri sela žive moliški Hrvati, nagrađeni su za svoj inovativan način njegovanja narodne kulture i zbog povezanosti s Hrvatskim centrom u Beču i s gradišćanskim Hrvatima.
Voditeljica Hrvatskoga centra i laudatorica, Gabriela Novak-Karall, svakom je muzičaru izručila staklenu nagradu i povelju. Dobitnici su oživjeli narodno dobro i postavili ga u kontekst s današnjicom. Time doprinose tome da se manjinska hrvatska kultura dalje razvija, kazala je Novak-Karall.
Grupa KroaTarantata postoji od 2010., a njihovim hrvatskim govorom „na našo“ dandanas govori oko 2.000 ljudi. Stare hrvatske pjesme, koje sviraju na tradicionalnim instrumentima odjeveni u nošnju, kombiniraju s modernim ritmovima.
Muzički sastav KroaTarantata je već nastupio nekoliko puta i na Hrvatskom balu u Beču. Trenutno se nalazi na turneji po Gradišću. U kulturnom domu u Koljnofu nastupili su 17. lipnja, a u subotu i nedjelju sudjelovali na Festivalu hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu u Slovačkoj. (Hrvatska redakcija ORF-a)