Križni put izrađen od kamenih stijena u župi Gospe od Ružarija u Posedarju blagoslovio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić 10. ožujka

Križni put izrađen od kamenih stijena u župi Gospe od Ružarija u Posedarju jedinstven je u Hrvatskoj i šire jer njegovih 14 postaja i prizor uskrslog Isusa sveukupno teže 100 tona. Blagoslovio ga je zadarski nadbiskup Želimir Puljić 10. ožujka.

Posedarac, umjetnik Vinko Kajmak (82) inicijator je i idejni pokretač tog iznimnog duhovno-umjetničkog djela i međunarodnog projekta. Kajmak je predvodio radove i autor je prve i završne 14. postaje gdje je izradio kamenu grobnicu. Križni put dug je 2,5 km, svaka kamena postaja visoka je oko 2,5 metra a teška između pet i deset tona. Križni put počinje prvom postajom na lokaciji Čelinka; izletište iznad glavne magistralne ceste u središtu Posedarja na 80 metara nadmorske visine u podnožju brda Brisinica. Na vidikovcu, na vrhu s pogledom na Novigradsko more i 200 m nadmorske visine, Križni put završava.

Međunarodni je to projekt petnaest umjetnika od kojih je većina iz Ukrajine, zatim Hrvatske i Slovenije. Svaku postaju izradio je jedan umjetnik za vrijeme tri kiparske kolonije, od kojih je svaka trajala tri tjedna, u svibnju, rujnu i studenom 2016. godine.

Kajmak je vlastitim rukama izgradio i kamenu crkvicu Sv. Josipa na lokaciji Čelinka, blagoslovljenu 2000., gdje Križni put počinje i gdje je svečanost blagoslova održana.

Ukrajinci su 2014. u Posedarju održali svoju kiparsku koloniju posredstvom udruge ‘Bila Hrvatska’ osnovane u Lavovu. Vinko Kajmak je 2015. u Lavovu u ‘Muzeju ideja’ imao izložbu svojih radova na Danima hrvatskog turizma i kulture. Tako se dogodila suradnja za Križni put. Svi će se umjetnici okupiti u lipnju u Posedarju kad će im biti svečano uručene zahvale i priznanja za besplatni rad na postajama Križnog puta.
(Laudato.hr)