Zahvaljujući suradnji gospićkoga Muzeja Like i HMI iz Zagreba, direktorica Muzeja Vesna Bunčić, potpisala je ugovor predstavnikom Hrvatskog restauratorskog zavoda Darkom Ivićem o preuzimanju, odnosno o trajnoj pohrani, 33 ulja na platnu hrvatskog iseljenika – slikara Kristijana Krekovića 

Zahvaljujući suradnji gospićkoga Muzeja Like i Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba, Vesna Bunčić, direktorica Muzeja potpisala je 10. veljače ugovor s Darkom Ivićem, predstavnikom Hrvatskog restauratorskog zavoda o preuzimanju, odnosno o trajnoj pohrani, 33 ulja na platnu hrvatskog iseljenika – slikara Kristijana Krekovića.
Sve je počelo prije četiri godine kada je obilježavana 110. obljetnica slikarove smrti, čiji je otac Roko rođeni Perušićanin. Tada je Ljerka Galic, rukovoditeljica Odsjeka iseljeničke baštine HMI-ja organizirala izložbu Krekovićevih radova u Zagrebu i Gospiću.
– Kada sam bila na otvaranju izložbe u Gospiću svaki drugi posjetitelj bio je – Kreković, kaže Galic, dodajući da je slike novoj Hrvatskoj za kojoj te tako čeznuo njen suprug Kristijan darovala njegova supruga.
Odlučeno je da dio radova završi i u Lici, pa je kontaktirano čelništvo Općine Perušić čiji je načelnik Ivan Turić tome dao podršku pa će zbirka slika uskoro biti postavljena kao trajna izložba Kristijana Krekovića u općinskoj zgradi. Stjecajem okolnosti dogodilo se to ususret njegovom rođendanu. Naime, Kristijan je rođen 28. veljače 1901. godine, a protjeran je iz Jugoslavije nakon 1945. godine, te je završio u dalekom Peruu. Tamo je postao cijenjeni slikar portretist. Danas znamo da je toliko čeznuo za Hrvatskom, da je slikajući za tamošnju vladu poznate ličnosti iz daleke prošlosti Perua na njihovu odjeću stavljao hrvatsku šahovnicu.

Tekst: Marko Čuljat 

Video zapis Ličke televizije Gospić LTVG-a