Savez hrvatskih društava u Švedskoj poziva na izložbu odabranih djela Kristijana Krekovića (1901.-1985.) u Europaportenu u Malmöu

Savez hrvatskih društava u Švedskoj poziva na izložbu odabranih djela hrvatskog umjetnika Kristijana Krekovića (1901.-1985.) u petak, 20. listopada od 18.00 sati do 21.00 sat u Europaportenu, Stadiongatan 25, u Malmöu.
Izložbu financira Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, a organizirana je u suradnji s Hrvatskim veleposlanstvom u Švedskoj, kao i Hrvatskom maticom iseljenika u Zagrebu – koja je slikarevu baštinu već prezentirala hrvatskoj domovinskoj javnosti izložbama 2011. u Zagrebu i 2015. u Perušiću, te bečkoj likovnoj publici godine 2015.
Kreković je boravio u Švedskoj od 1948. do 1950. i portretirao, među inima, i švedskoga kralja Gustava V.
Zahvaljujući Elizabeti Glasnović Raguž, Hrvatici koja dugi niz godina živi, radi i djeluje na jugu Švedske, u Malmöu su pronađeni portreti obitelji Scmitz (privatna zbirka), ali i dva pejzaža. Potomci obitelji će ih po prvi put dati na uvid javnosti na ovoj izložbi.
U aktualni projekt Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Tragom Kristijana Krekovića u Švedskoj uključena je, zbog stručnosti i poznavanja građe, i povjesničarka umjetnosti Ljerka Galic, rukovoditeljica Matičina Odsjeka iseljeničke baštine.
(dšš)