Tanja Pejić svoju znanstvenu karijeru posljednjih pet godina razvija u dalekoj Canberri, a u australskoj državnoj agenciji Geoscience Australija radi kao istraživački seizmolog za nuklearni nadzor

Mlada Kraljevičanka Tanja Pejić svoju znanstvenu karijeru posljednjih pet godina razvija u dalekoj Canberri, a za svoj će trenutačni posao reći da spada u polje – forenzične seizmologije. Tanja, naime,u australskoj državnoj agenciji Geoscience Australijaradi kao istraživački seizmolog za nuklearni nadzor, što bi pak značilo da nadzire i analizira globalne seizmološke postaje tragajući za podacima koji bi ukazivali na potencijalnu podzemnu nuklearnu eksploziju ili sličnu aktivnost.
Na PMF-u u ZagrebuTanja je završila kombinirani studij fizike i geofizike i specijalizirala se za seizmologiju pod budnim okom naših poznatih stručnjaka prof. Marijana Heraka, prof. Davorke Herak i prof. Snježane Markušić, te voditelja Hrvatske seizmološke službe Ive Allegrettija. Slijedeća stanica u karijeri bio je doktorski studij na Australskom državnom sveučilište (ANU) u grupi prof. Hrvoja Tkalčića, svjetski poznatog geofizičara iz Hrvatske koji na ANU kombinira seizmološke i matematičke metode kako bi proučavao strukturu i procese u Zemljinim slojevima.
U sklopu agencije Geoscience Australia nešto više od pola godine radila je i u tzv. JointAustralian Tsunami Warning Centru (JATWC) »ekvivalentu hibrida Hrvatske seizmološke službe, Instituta Ruđer Bošković i Odjela za geofiziku na PMF-u«.
Nastavak karijere planira u Australiji gdje se, kaže, osjeća kao kod kuće.
– Često mi fale obitelj i prijatelji, ali sad sam ovdje već gotovo pet godina i imam svoje društvo. Meni osobno je u Australiji super, zemlja je naprosto prekrasna, ljudi su prijateljski nastrojeni i puni humora i odgovara mi njihov način života. Australiju i Canberru sad smatram svojim domom. Svakako namjeravam ostati. Trenutno sam na vizi koja mi omogućava stalni boravak i pripremam dokumente za prijavu za državljanstvo, kaže Tanja.

Opširnije