Splitsku izložbu, otvorenu do 14. rujna, organizirao je i producirao Miloš Glavurtić (Galerija Orada), a radovi su posuđeni od samog umjetnika i njegove obitelji, te iz MSU-a i Galerije umjetnina u Splitu

Izložba “Umjetnost je uvijek nešto drugo”, dosad najveće samostalno predstavljanje jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika Ivana Kožarića u Splitu, otvara se u četvrtak u Staroj gradskoj vijećnici, u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti.
Stvaralaštvo tog 94-godišnjeg umjetnika predstavit će se radovima koji obuhvaćaju razdoblje od pedesetih godina prošlog stoljeća do danas.
“Po mišljenju mnogih uvaženih kritičara i kolega likovnjaka, Kožarić je najveći živući hrvatski umjetnik. Po školovanju je kipar, ali po svojoj praksi multimedijalac koji se u svakom mediju, materijalu i tehnici podjednako dobro snalazi”, ustvrdio je u najavi izložbe njezin kustos i autor postava Antun Maračić.
“On je crtač, slikar, grafičar, kipar, tvorac ambijenata, gradski intervencionist, performer, radi u olovci, pastelu, akvarelu, ulju, glini, drvu, bronci, koristi otpatke i readymade-predmete, izražava se fotografijom, riječju, no oduvijek je dosljedno izbjegavao okvire stilskog određenja”, ocijenio je.
Po njegovim riječima, iako je Kožarić istodobno “figurativac, astratist, organičar, geometričar, umjetnik izdašne akumulacije i minimalne geste”, bez obzira na motiv, materijal ili medij u kojem se izražavao, nikada nije prestao biti prepoznatljiv.
Maračić smatra da se umjetnikovo stvaralaštvo ionako ne identificira temom, oblikom, sredstvom, već “imanentnom duhovnom supstancom koja obitava u svim vrstama njegovih uobličenja, a koja se manifestira kao osjećaj punine, neograničene prostorne protežnosti, kao obilje emanirajuće vedrine, kao provala ozona i blagotvorni humor”.
Ivan Kožarić (1921., Petrinja) završio je kiparstvo na zagrebačkoj Likovnoj akademiji 1949., otkad je imao stotinjak samostalnih i dvjestotinjak skupnih i tematskih izložaba u zemlji i inozemstvu. Početkom šezdesetih je bio član zagrebačke grupe Gorgona te je izlagao na najprestižnijim svjetskim manifestacijama moderne i suvremene umjetnosti, od Venecijanskog bijenala do Documente u Kasselu.
Autor je kultnih javnih skulptura kao što su spomenik hrvatskom književniku A. G. Matošu i Prizemljeno sunce u Zagrebu. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, te je zastupljen u mnogim europskim i svjetskim zbirkama suvremene umjetnosti. Živi i radi u Zagrebu, a cjelokupni sadržaj njegova zagrebačkog atelijera dio je stalnog postava MSU-a.
Splitsku izložbu organizirao je i producirao Miloš Glavurtić (Galerija Orada), a radovi su posuđeni od samog umjetnika i njegove obitelji, te iz MSU-a i Galerije umjetnina u Splitu. Izložba će biti otvorena do 14. rujna.
(Hina)