Ovogodišnje, petnaesto izdanje festivala obilježit će još dvije značajne obljetnice: deset godina od smrti istaknutog humanista, intelektualca i kulturnog djelatnika don Branka Sbutege, koji je bio i prvi počasni predsjednik KotorArta; te decenija obnove crnogorske neovisnosti

Međunarodni festival KotorArt u 2016. godini u znaku je petnaeste obljetnice prvotnog KotorArta kao festivala umjetničke glazbe, koji su 2002. godine osnovali don Branko Sbutega i Ratimir Martinović. Ovaj KotorArt s glazbenim programom trajao je do 2009. godine i realizirao brojne značajne projekte. Današnji KotorArt, formiran 2008. godine udruživanjem najznačajnijih kotorskih festivala u jedan, oslonio se upravo na ime, imidž i ugled postojećeg glazbenog festivala, nazvanog u međuvremenu „Don Brankovi dani muzike“. Ovogodišnje, petnaesto izdanje festivala obilježit će još dvije značajne obljetnice: deset godina od smrti istaknutog humanista, intelektualca i kulturnog djelatnika don Branka Sbutege, koji je bio i prvi počasni predsjednik KotorArta; te decenija obnove crnogorske neovisnosti.
„KotorArt Don Brankovi dani muzike“ u glavnom programu donijet će 16 koncerata, među kojima nastupe simfonijskih, zborskih i baletskih ansambala iz regije, kao i afirmiranih komornih sastava i solista. Program festivala, koji tradicionalno sadrži i praizvedbe, ponudit će čak tri svjetske premijere. Festivalski orkestar KotorArta izvest će četiri koncerta, a tri koncerta održat će zvijezde pop i rok scene. Planirani prateći program najobimniji je u povijesti festivala, i obuhvatit će preko stotinu multidisciplinarnih događaja, osmišljenih s ciljem animiranja svih kotorskih pjaca različitim umjetničkim sadržajima.
„KotorArt Međunarodni festival klapa Perast“ u skladu s nastojanjima da scena umjetničke glazbe u Kotoru kontinuirano živi u 2016. godini u kojoj obilježava 15 godina postojanja i također teži vremenskom i prostornom proširenju aktivnosti. Tako će u okviru Kotorske koncertne sezone (u suradnji s KotorArt Don Brankovim danima muzike i Muzičkom školom Vida Matjan) povodom 8. ožujka u Kotoru i Tivtu biti održani koncerti crnogorskih klapa nazvani Duša u kamenu i posvećeni Jakši Fiamengu. Dan neovisnosti Crne Gore bit će obilježen promidžbom festivalskih izdanja, a Dan Općine Kotor koncertom. Sam festival, umjesto uobičajenih tri dana krajem lipnja, odvijat će se kroz najmanje sedam koncerata tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Novina su i kvalifikacioni koncerti koji će biti održani u Tivtu, Kotoru i Herceg Novom, dok će se finale natjecateljskog programa odvijati u Perastu 29. i 30. srpnja.
O ostalim programima XV. KotorArta i poznatim i važnim umjetnicima i znanstvenicima koji će biti dio ovogodišnjeg festivala, javnost će biti obaviještena u idućem periodu.
(Radio DUX)