U nekadašnjoj franjevačkoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Baji u korizmenom razdoblju svakog petka obavlja se pobožnost križnoga puta na hrvatskome jeziku. U župnoj crkvi Svetih Filipa i Jakova u Dušnoku obavlja se pobožnost križnoga puta na racko-hrvatskom jeziku. Pobožnosti se u Santovu obavljaju naizmjenično na hrvatskom odnosno mađarskom jeziku, a vodi ih velečasni Imre Polyák

U nekadašnjoj franjevačkoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Baji u korizmenom razdoblju svakog petka od 15 sati obavlja se pobožnost križnoga puta na hrvatskome jeziku. Jednog tjedna obavlja se na bunjevačkom dijalektu, a drugog na hrvatskom standardnom jeziku – kazao je jedan od voditelja redovite pobožnosti dr. Živko Gorjanac. Na standardnom jeziku svaki put po drugom, a na bunjevačkom narječju po molitveniku „Duhovna radost”, tiskanom u Budimpešti 1940. kod „Društva sv. Stipana”, koji su sastavili nekadašnji dušnočki župnik Grgur Cserháti i bivši garski kantor Antun Priszlinger.
Predsjednica Hrvatske samouprave Matija Mandić Goher izvijestila je kako se svake nedjelje u župnoj crkvi Svetih Filipa i Jakova s početkom u 15 sati obavlja pobožnost križnoga puta na racko-hrvatskom jeziku. Tako se vjerska zajednica rackih Hrvata priprema za Uskrs. Na Veliki petak ujutro na racko-hrvatskom jeziku izvodi se Plač ili jadikovanje proroka Jeremije, u 15 sati vodi se pobožnost Križnog puta, a od 17 sati već po tradiciji na racko-hrvatskom pjeva se i pasija ili Muka Isusa Krista po Ivanu. Pored svake mlade nedjelje, kada se prije racke mise na racko-hrvatskome jeziku moli i krunica, dušnočki vjernici hrvatsku misu imaju i na drugi dan Uskrsa s početkom u 10 sati.
S obzirom da je u tijeku hrvatska crkvena godina, ove godine svi glavni obredi za Uskrs obavljaju se na hrvatskome jeziku, a sporedni na mađarskom. Pobožnosti križnoga puta u korizmi petkom u 15 sati obavljaju se naizmjenično na hrvatskom odnosno mađarskom jeziku, već prema tome je li mađarski ili hrvatski tjedan. Pobožnost iz tjedna u tjedan vodi velečasni Imre Polyák, santovački župnik od 1. kolovoza 1994. godine. Prvi tjedan bio je hrvatski, prvi put s pobožnošću križnoga puta u marijanskom svetištu na santovačkoj Vodici kod postaja koje su podignute i posvećene prošle godine.
Kao i svake godine, i ove godine organizira se trodnevna duhovna priprava posebno za hrvatsku i mađarsku zajednicu, koja će se održati 7. do 9. ožujka. Na Cvjetnicu, ove godine 20. ožujka, na nedjeljnoj hrvatskoj misi pjeva se Muka Isusa Krista po Mateju, a u okviru obreda na Veliki petak, na spomendan Isusove muke i smrti, isto na hrvatskome pjeva se Muka Isusa Krista po Ivanu. Na Veliku subotu vazmeno bdijenje, koje počinje blagoslovom vatre i paljenjem uskrsne svijeće na koju se stavljaju brojevi tekuće godine, u večernjim satima služi se na hrvatskome jeziku, a ophod na kraju mise na mađarskom. Na prvi i drugi dan Uskrsa hrvatske mise služe se po nedjeljnom redu s početkom u 11.15.
(mcc.croatica.hu)