Prema podacima koprivničke Turističke zajednice, u sadržajima na gradskim bedemima prošlog je vikenda uživalo više od 40.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Čak 1300 kostimiranih sudionika iz 11 zemalja, pak, trudilo se vjerno dočarati mistično razdoblje kasnog srednjeg vijeka

“Svoje majstorsko i trgovačko umijeće pokazalo je više od 200 obrtnika iz nekoliko zemalja, a posebnu pažnju plijenili su travari i proizvođači eliksira koji su predstavili niz ljekovitih i kozmetičkih pripravaka od koprive i bilja. Hit je bio jedinstveni parfem od kopriva Urtica kojeg je iskušalo 1565 posjetitelja čime je oboren Guinnessov rekord u testiranju miomirisa. Parfem od koprive isprobao je i osvajač brončane medalje na svjetskom atletskom prvenstvu Stipe Žunić koji je bio počasni gost Renesansnog festivala. Stipe se okušao i u renesansnom ragbiju te gađanju lukom i strijelom pokazavši svoju sportsku svestranost”, istaknuli su iz koprivničkog TZ-a.

-Nisam mogao ni zamisliti koliko je ogroman Renesansni festival i koliko se pazi na svaki detalj od odjeće i obuće, do hrane i prikaza sportskih aktivnosti iz tog razdoblja. Oduvijek sam želio gađati lukom i strijelom i baš sam sretan što sam za to imao priliku u prelijepom renesansnom okruženju – istakao je Žunić.

“Na festivalu je sudjelovalo i 36 viteških i renesansnih skupina iz zemlje i inozemstva koje ni visoke temperature nisu spriječile da u punoj opremi, koja teži i do 40 kilograma po vitezu, prikažu vještine mačevanja, pucanja iz vjernih replika oružja i viteški način borbe. Vrlo dojmljiv je bio noćni napad na grad s vatrenim katapultima i strijelama kojemu je Koprivnica opet obranjena, a vatreni show Koprivničkih mušketira i haramija u kojem se koriste isključivo prirodni materijali oduševio je sve posjetitelje. Velike simpatije izazvali su i dječji renesansni vrtići, nastamba gubavaca, razni likovi poput guščarice, kmetova, bogca, koji su oživjeli vrijedni koprivnički volonteri”, dodaju iz TZ-a.

-Ponosni smo što je i ovaj festival, kao najveća županijska manifestacija, protekao bez i jednog incidenta, nezgode ili ozljede unatoč korištenju različitog oružja i vatrenih efekata te brojnim otvorenim ognjištima na kojima se pripremala hrana i kuhalo pivo od kopriva. Jako nam je bitna sigurnost sudionika i posjetitelja što je itekako teško postići na manifestaciji povijesnog tipa na otvorenom i zadovoljni smo što smo u tome u potpunosti uspjeli. Nama nije jedini cilj povećanje broja posjetitelja, važnije nam je stvaranje što ugodnije atmosfere i podizanje razine zadovoljstva kako onih koji posjećuju manifestaciju tako i onih koji je nose na svojim leđima – poručuje Renato Labazan, kreator Renesansnog festivala i direktor Turističke zajednice grada Koprivnice.

Renesansni festival, koji je treći put za redom proglašen za Top događanje u zemlji imao je i jedinstvenu kulinarsku ponudu s jelima od divljači, kaša i kopriva, iznjedrio je novog kulinarskog kralja, u međunarodnom natjecanju kuhara titulu je osvojio Dragan Visković iz Dramlja, te je u potpunosti opravdao status Superbrandsa.
(Koprivničko-križevačka županija; Foto: Marko Posavec (Drava.info))

Fotogalerija