Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić novi su članovi Predsjedništva BiH, a Stranka demokratske akcije (SDA), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH stranke su te koje su pojedinačno dobile najveće povjerenje bošnjačkog, srpskog i hrvatskog biračkog tijela

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić novi su članovi Predsjedništva BiH, a Stranka demokratske akcije (SDA), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH stranke su te koje su pojedinačno dobile najveće povjerenje bošnjačkog, srpskog i hrvatskog biračkog tijela. Potvrdili su to cjeloviti rezultati općih izbora u BiH koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo (SIP).
Nakon desetodnevnog prebrojavanja glasačkih listića pristiglih iz inozemstva te njihova zbrajanja s onima s biračkih mjesta na kojima se 12. listopada glasovalo u samoj BiH jedina je promjena u tome što je u konačnici Ivanić povećao prednost u odnosu na glavnu protukandidatkinju za srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović (SNSD) te ju je pobijedio uz razliku od 8000 glasova.
Izetbegović je svog glavnog rivala Fahrudina Radončića iz Saveza za bolju budućnost (SBB) pobijedio s razlikom od 46.000 glasova, dok je Čović u odnosu na Martina Raguža stekao konačnu prednost od 34.000 glasova.
Milorad Dodik je pobijedio Ognjena Tadića iz Srpske demokratske stranke (SDS) u utrci za predsjednika Republike Srpske s razlikom od oko 7000 glasova, što je, kada su se pribrojili glasovi izvana, za oko 3000 manje u odnosu na ishod glasovanja u samoj zemlji.
Zahvaljujući glasovima iz inozemstva kandidat HDZ-a BiH Josip Jerković pobijedio je za hrvatskog potpredsjednika Republike Srpske, dok je Ramiz Salkić iz SDA izabran za bošnjačkog potpredsjednika tog entiteta.
U Zastupničkom domu parlamenta BiH, koji ima 42 mjesta, najviše mandata, njih deset, dobila je SDA, a drugi po snazi bit će Dodikov SNSD sa šest zastupnika. Demokratska fronta (DF) Željka Komšića imat će pet zastupnika kao i Srpska demokratska stranka (SDS), SBB četiri, kao i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH. HDZ 1990. imat će jednog zastupnika, a po jedno zastupničko mjesto osvojilo je još pet manjih stranaka.
U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji ima 93 zastupnička mjesta, SDA će biti najjača s 29 zastupnika, slijedi SBB sa 16, DF s 14, HDZ BiH 13, SDP BiH s 11, dok će HDZ 1990. imati četiri zastupnika. Ostala zastupnička mjesta podijelit će pet manjih stranaka. Sličan odnos snaga je i u skupštinama deset županija unutar Federacije BiH.
U Narodnoj skupštini RS, koja broji 83 zastupnička mjesta, SNSD će imati 29 zastupnika, a SDS 24. Dodikov dosadašnji koalicijski partner Demokratski narodni savez (DNS) dobio je osam zastupnika, a PDP koji je u koaliciji sa SDS-om sedam zastupnika.
Predsjednik SIP-a Stjepan Mikić uz objavu izbornih rezultata odbacio je kritike zbog dugog procesa prebrojavanja glasova. Sve smo završili pet dana prije nego što je zakonom predviđeno, kazao je Mikić.
Političke stranke, koalicije i kandidati mogu zatražiti ponovno brojenje glasačkih listića i to u roku od tri dana ako posjeduju dokaze o nepravilnostima pri brojenju. Konačni i službeni rezultati nakon eventualnog ponovnog prebrojavanja sukladno zakonu moraju biti objavljeni do 11. studenog, a nakon što se to dogodi počinju teći rokovi za uspostavu zakonodavne vlasti.
Političke stranke koje su dobile najveće povjerenje birača najavile su kako će već od ovog tjedna početi pregovore o mogućim koalicijama.
(HRT)